Зареєстровано законопроект, що уніфікує положення щодо гласності та відкритості судових процесів

February 9, 2016

У Верховній Раді України 2 лютого 2016 року зареєстровано Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення гласності та відкритості судового процесу)» (проект № 3874). Ініціювали цей законопроект народні депутати Павло Різаненко, Владислав Голуб, Олексій Мушак, Руслан Сидорович, Сергій Алєксєєв, Оксана Юринець, Дмитро Сторожук, Іван Крулько, Наталія Новак, Олександр Грановський, Леонід Ємець, Віктор Чумак.

Законопроект передбачає внесення змін до процесуальних кодексів, а також до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до яких: кожен, хто присутній на відкритому судовому засіданні, може вести стенограму, робити нотатки, а також проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис, трансляцію судового засідання без отримання окремого дозволу суду, але не створюючи перешкоди у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Таким чином, незалежно від форми судочинства, будь-яка особа, присутня у судовому залі зможе вільно фіксувати хід процесу, за винятком випадків проведення судом закритих засідань.

На сьогодні процесуальне законодавство все ще вимагає отримання дозволу/ухвали суду на проведення відеозйомки та по-різному регулює використання портативних та стаціонарних відео чи аудіотехнічних пристроїв. 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=58026