Зареєстровано законопроект щодо дострокового припинення повноважень членів Національної ради

April 18, 2013

Сімнадцятого квітня 2013 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”» (проект № 2829, н.д. Микола Томенко, Микола Княжицький, Ігор Мірошниченко).

Законопроектом передбачаються зміни щодо порядку дострокового припинення повноважень членів Національної ради, що може бути здійснено за відповідною Постановою Верховної Ради України чи Указом Президента України, як суб’єктів призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Якщо законопроект буде ухвалений, то за результатами розгляду звіту Національної ради Верховна Рада України та Президент України зможуть достроково припиняти повноваження члена (членів) Національної ради з частини складу Національної ради, призначеної ними.

У пояснювальній записці автори законопроекту зазначають, що «чітка процедура дострокового припинення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення може надати ефективний та дієвий механізм для контролю над діяльністю Національної ради та сумлінним виконанням членами Національної ради службових обов’язків».

Нагадуємо, що чинна редакція Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” передбачає відставку всього складу Національної ради за результатами розгляду щорічного звіту, за умови, якщо Верховна Рада України і Президент України висловили їй недовіру.