Зареєстровано законопроект щодо гуманізації відповідальності за порушення приватності

April 3, 2013

Двадцять першого березня 2013 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до статті 182 Кримінального кодексу України» (проект №2612, н.д. Л. Оробець, В. Чумак, А. Кожем’якін, А. Міщенко).

Як пояснюється у супровідній записці, чинне законодавство про кримінальну відповідальність не містить чітких та прозорих критеріїв суспільної небезпечності посягань в сфері недоторканності приватного життя. Через це міри кримінально-правової протидії даним правопорушенням є значно суворими.

Статтею 182 Кримінального кодексу України передбачено, що злочином вважається незаконне збирання,  зберігання,  використання,  знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна  зміна такої  інформації.

Автори законопроекту пропонують гуманізувати відповідальність за злочин, передбачений статтею 182 «Порушення недоторканності приватного життя», скасувавши за цим злочином такі види покарання, як обмеження волі та позбавлення волі.

Проектом передбачається покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років. Незаконні дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, караються штрафом від однієї тисячі п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців.