Зареєстровано законопроект щодо зниження кримінальної відповідальності за порушення декомунізаційного закону

December 22, 2015

У Верховній Раді України 22 грудня 2015 року зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері боротьби з пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами)» (проект №3699). Ініціаторами законопроекту стали народні депутати Андрій Шипко, Дмитро Святаш, Віталій Барвіненко, Василь Гуляєв, Олександр Пресман.

Законопроект передбачає низку змін до чинних «декомунізаційних» норм. Зокрема, народні депутати пропонують лібералізувати кримінальну відповідальність за пропаганду комуністичної символіки: замість позбавлення волі строком до 5 років – встановити штраф у розмірі від 17 тис. до 85 тис. грн. При цьому, декриміналізується публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів на території України. Водночас, підставою для притягнення до відповідальності може стати будь-яке (не лише публічне!) використання забороненої символіки.

Окремі зміни стосуються Закону  «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», а саме: пропонується виключити пряму заборону на використання в назві юридичної особи символіки комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, замінивши її на вимогу врахування «особливостей Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні, заборону їх пропаганди та використання їх символіки».

Законопроект також пропонує своє визначення символіки комуністичного тоталітарного режиму, до якої зокрема, віднесено: державні символи СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік або їх фрагменти, символіка, що включає прапори, символи, зображення або іншу атрибутику, в яких відтворюється найменування комуністичної партії; поєднання серпа та молота; серпа, молота та п’ятикутної зірки; плугу (рала), молота та п’ятикутної зірки.

Таким чином, більше не вважатиметься комуністичною символікою і не матиме обмежень у використанні символіка комуністичної партії, її елементи, гасла та, власне, найменування, а також зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії.

Щодо символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, нове визначення включатиме також «свастику», «знак «SS» та «перехрещені стріли».

Крім цього, заборона на використання пропонується не поширюється на усі твори науки, літератури та мистецтва, за умови, що це не призводить до заперечення злочинного характеру комуністичного або нацистського режимів.

Картка законопроекту:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=57525