Засідання комітетів ВРУ можуть стати більш відкритими

May 13, 2015

Сьогодні, 13 травня 2015 року, ВРУ прийняла у першому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів) (Проект № 1228, н. д. Павло Різаненко).

Даним законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про комітети Верховної Ради України». Так, проект дещо розвиває принцип гласності та відкритості у діяльності комітетів. Згідно з проектом, присутність журналістів на засіданнях комітетів – це ініціатива самих журналістів, а не комітету, як це було раніше; журналісти отримують право на звукозапис, кіно- і відеозйомку, трансляцію засідання по радіо і телебаченню без дозволу головуючого чи рішення комітету у разі заперечень присутніми депутатами. Натомість про запис головуючий тільки оголошує депутатам. Також новелою законопроекту є можливість журналістів транслювати засідання комітетів по радіо і телебаченню.

Варто зазначити, що передбачена проектом відкритість засідань комітетів ВРУ є важливим кроком на шляху до відкритості законотворчого процесу парламенту. Комітети – це “внутрішня кухня” підготовки і погодження законопроектів. Завдяки медіа висвітленню засідань комітетів, громадяни зможуть стежити за діями депутатів, суттю їхніх рішень та пропозицій.