Засідання комітету свободи слова

April 20, 2011

Двадцятого квітня 2011 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації  спільно з Тимчасовою слідчою комісією ВРУ з питань цензури розглянули ситуацію навколо конфлікту газети KyivPost. Представник газети повідомив, що колектив газети та її власник знайшли комроміс, за яким кол. головний редактор газети звільняється з посади головного редактора, але стане одним з 4 членів новоствореної редакціної колегії. Представник власника заявив, що конфлікт не має питання цензури, а виключно економічними показниками газети. Натомість, представник колективу заявив, що не зважаючи на наявність прямих доказів втручання у редакційну діяльність, існує маса побічних доказів того, що на власника газети здійснювався тиск. 

Депутати ухвалили направити запити до акціонерів газети KyivPost щодо наявності тиску з боку третіх осіб, до Міністра сільського господарства з проханням надати інформацію про наявність тиску з боку міністра та його оточнення та Генеральній прокуратурі щодо наявності ознак злочину – цензури.

Комітет рекомендував Верховній Раді відхилити проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (законопроект №6429, н.д. Микола Трайдук, Олександр Фельдман та ін.; щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми).

Проект Закону України “Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (законопроект № 7295, н.д. Олександр Фельдман, Олег Гейман; щодо унеможливлення позбавлення ліцензій на мовлення інакше як на умовах, передбачений законом) депутати відклали до наступного засідання. 

Також депутати рекомендували ухвалити Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (законопроект № 8256, н.д. Андрій Павловський, Юрій Кармазін; щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації).

 

Робоча група, складом 14 осіб по підготовці до другого читання проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (законопроект № 6342, н.д. Олена Бондаренко; щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення) була затверджена у повному складі. До складу робочої групи увійшли представники Інституту Медіа Права Тарас Шевченко та Ігор Розкладай.