Затверджено розміри штрафів за порушення телерадіозаконодавства

July 26, 2012

Одинадцятого липня 2012 року Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення №1034 «Про затвердження проекту Розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення».

Відповідно до ухваленого документу штрафи накладаються, якщо не були усунені порушення, про які зазначено у винесеному попередженні та/або якщо провайдер чи мовник має не менше 3 попереджень.


Розмір штрафів залежить від групи порушень і виду мовлення. Відповідно, найбільший розмір штрафу — 400 мінімальних зарплат сплачуватиме загальнонаціональний теле- або радіомовник. Найменший розмір — 5 мінімальних зарплат сплатить провайдер населеного пункту з менш ніж 10 тисячним населенням.


Національна рада поділила порушення на 4 групи. Так, до «найлегшої», 4 групи відносяться порушення щодо неповідомлення Нацради про початок мовлення, ненадання редакційного статуту та ін. Третя група порушень стосується порушень вимог закону щодо збереження передач протягом 14-денного терміну, ведення журналу обліку інформації, порушення у сфері реклами щодо наведення обов’язкових реквізитів тощо. Друга, найчисельніша категорія порушень передбачає накладення штрафів за трансляцію ворожок і гадань, відсутність вихідних даних ТРО, трансляція каналів без наявності дозволу на експлуатацію радіоелектронних засобів, порушення авторських прав щодо використання програм/передач інших мовників та ін. Перша група передбачає штрафи за суборенду каналів, недотримання вимог щодо реклами та спонсорства, порушення рекламних квот та часових обмежень, реклама тютюнових засобів, незабезпечення доступу до універсальної програмної послуги.

Ухвалене Національною Радою рішення було направлене Кабінету Міністрів України на погодження.

Рішення: http://www.nrada.gov.ua/ua/rishennya/13847/15559.html

Розміри тарифів