Заява Дуньї Міятович, Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, щодо блокування телеканалів

April 2, 2014

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович в своїй заяві щодо блокування телевізійних каналів наголосила на важливості виконання державами своїх обов’язків щодо належного забезпечення права на свободу слова.

Водночас, вона визнала, що право на вільне висловлення думки, передбачене статтею 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, «накладає особливі обов`язки та відповідальність, а отже може бути пов’язане з деякими обмеженнями, що чітко передбачені національним законодавством і є необхідними для захисту інших фундаментальних цінностей та прав».

Дунья Міятович також вказала на небезпеку для плюралізму медіа, пов’язану з існуванням державних ЗМІ, які можуть використовуватись як інструменти державної пропаганди. У зв’язку з цим, Представник ОБСЄ закликала підтримати процеси перетворення державних ЗМІ в суспільних мовників та приватні медіа.

Крім цього, пані Міятович закликала держави припинити інформаційну війну, маніпуляції з медіа та забезпечувати безпеку журналістам, а також дотримуватись основних принципів та зобов’язань ОБСЄ.


Текст заяви (англ.) за посиланням.