Потрібна термінова реформа друкованих ЗМІ: заява громадських організацій

June 17, 2015

Заява громадських організацій щодо необхідності якнайшвидшого

реформування друкованих ЗМІ в Україні

Ми вітаємо кроки влади по впровадженню суспільного мовлення та закликаємо невідкладно розпочати реформу друкованих ЗМІ в Україні.

Ще у 2005 році Рада Європи рекомендувала Україні  здійснити роздержавлення  друкованих  засобів  масової інформації,  заснованих  органами  державної  влади  та  місцевого самоврядування, однак процес реформування досі не розпочато. Державна та комунальна власність на ЗМІ запроваджує цензуру, створює невиправдані переваги на ринку преси та є неприпустимою у демократичному суспільстві. Реформування державної та комунальної преси дозволить забезпечити незалежність ЗМІ та сприятиме утвердженню в Україні свободи слова.

Саме тому важливо не затягувати із роздержавленням та якнайшвидше розпочати процес реформування друкованих ЗМІ в Україні.

Ми підтримуємо Експертний висновок Ради Європи щодо проекту Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» за № 1123 від 01.12.2014 та закликаємо народних депутатів України підтримати законопроект у першому читанні.

Ми готові спільно із Комітетом свободи слова та інформаційної політики доопрацювати текст законопроекту із урахуванням позицій експертів і медіа-спільноти та сподіваємось на підтримку парламентарів.

 

ГО «Інститут Медіа Права»

ГО «Телекритика»

ГО «Інститут Масової Інформації»

ГО «Інститут Розвитку Регіональної Преси»

ГО «Центр UA»