Заява громадських організацій щодо саботажу реформи суспільного мовлення

February 17, 2016

logos7

Група РПР-Медіа Реанімаційного пакету реформ, Незалежна медійна рада, Громадські організації  Інститут Масової Інформації, Інститут Медіа Права,  Інститут розвитку регіональної преси, Інтерньюз-Україна, Телекритика, Фундація «Суспільність» висловлюють занепокоєння щодо ситуації, що склалася навколо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (ПАТ «НСТУ»).

Верховна Рада України у 2014 ухвалила новий Закон України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення», який встановив засади існування незалежного суспільного мовника в Україні. Змінами, внесеними навесні 2015 року, було запроваджено процедуру перетворення державних мовників на суспільного мовника. На виконання вимог Закону Уряд ухвалив Постанову «Деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», № 567, яка запустила процес фактичного перетворення  Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, обласних державних телерадіокомпаній, а також державного підприємства «Укртелефільм» в ПАТ «НСТУ». Протягом вересня-грудня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення забезпечила проведення конференцій з обрання Наглядової Ради суспільного і затвердила її склад.

Останнім етапом у створенні ПАТ «НСТУ» мало би відбутися приєднання Національної радіокомпанії України та ДП «Укртелефільму» до Національної телекомпанії України з подальшим перетворенням у ПАТ «НСТУ». Станом на сьогодні, більшість ОДТРК закінчують процес злиття і перетворення у дирекції у складі об’єднаного суспільного мовника. Однак, реформу було заблоковано зумисними діями з боку ДП «Укртелефільм».

Так, керівництво ДП «Укртелефільм» з кінця 2015 року пішло у відпустку та  відмовляється надати доступ до приміщень підприємства уповноваженим державним органам, таким як Державна фіскальна служба, Державна фінансова інспекція, Пенсійний фонд України та ін., а також слідчим органам. Комісія з перетворення звернулася до правоохоронних органів та суду щодо надання доступу до документації та печаток підприємств. Проте, засідання суду неодноразово переносилося з несуттєвих причин, а отримане днями рішення не забезпечує ефективний процес перевірок і перетворення.

Такі дії керівництва підприємства, а також бездіяльність компетентних державних органів підривають імплементацію однієї з ключових реформ у медійній сфері України. Саме створення незалежного суспільного мовлення має стати якісним каталізатором змін у медіапросторі держави та сприяти його оздоровленню. Крім того, створення суспільного мовника є одним зі зобов’язань України відповідно до Порядку денного Асоціації Україна-ЄС (2013), метою якого є підготовка до реалізації Угоди про Асоціацію. Також запуск суспільного мовлення є зобов’язанням України перед Радою Європи з 2005 року (Резолюція 1466 (2005).

З огляду на це, ми закликаємо компетентні державні органи вжити належних заходів передбачених чинним законодавством України задля якнайшвидшого завершення перетворення державних мовників у суспільного мовника.