Заява громадських організацій та групи «РПР-Медіа» щодо якнайшвидшого розгляду та ухвалення Закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ

December 24, 2015

Громадськість висловлює занепокоєння з приводу непідписання Президентом України Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» та закликає Верховну Раду України якнайшвидше розглянути пропозиції Президента до закону.

24 листопада Парламент України сказав «так» реформі державної і комунальної преси, ухваливши законопроект №1123, щодо якого експерти Ради Європи надали схвальні висновки. Закон було направлено на підпис Президенту, який, однак, скористався правом вето, повернувши закон до Верховної Ради із своїми пропозиціями.

Закон має на меті усунення невиправданих переваг на ринку преси та протидії цензурі. Так, близько 550 газет досі під контролем центральних та місцевих органів влади і не можуть повноцінно виконувати свої функції «вартових демократії» без страху цензури та тиску. Прийняття закону сприятиме розвитку плюралізму в медіа сфері, усуненню надмірних ринкових переваг державних ЗМІ, підвищенню редакційної незалежності преси.

Ми закликаємо Верховну Раду України невідкладно розглянути пропозиції Президента до Закону та підтримати їх. Сподіваємось, Парламент буде послідовним у намірах впровадження однієї із ключових реформ у сфері свободи слова.

 

Медіа-група Реанімаційного Пакету Реформ

ГО «Інститут Медіа Права»

ГО «Телекритика»

ГО «Інститут масової інформації»