Заява Інституту Медіа Права щодо позбавлення журналістів акредитації у Кабінеті Міністрів України

May 22, 2013

ЗАЯВА

Інституту Медіа Права

щодо позбавлення журналістів акредитації у Кабінеті Міністрів України

 

Двадцять другого травня 2013 року під час засідання Кабінету Міністрів України журналісти в знак протесту проти затягування розслідування нападу на журналістів Ольгу Снісарчук і Влада Соделя 18 травня 2013 року повернулися до присутніх членів уряду спинами, на яких було написано “Сьогодні журналістка! Завтра – ваша дружина, сестра, донька. Дійте!”. Прем’єр-Міністр України наказав позбавити журналістів акредитації та покинути приміщення зали засідань. Зокрема, Микола Азаров сказав: “Если это журналисты – лишить их аккредитации при Кабинете Министров. Пофамильно записать и лишить аккредитации. А сейчас я прошу выйти из зала демонстрантов”.

Інститут Медіа Права вважає, що доручення Прем’єр-Міністра позбавити акредитації було незаконним з таких підстав:

Закон України «Про інформацію» передбачає лише один вид позбавлення акредитації з ініціативи органу влади – “за неодноразове грубе порушення ним обов’язків, визначених цією статтею” (ст. 26 — прим.).

У статті 26 цього закону визначено лише такі обов’язки акредитованих журналістів:

“Журналіст, працівник засобу масової інформації зобов’язаний дотримуватися встановлених суб’єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових та посадових осіб”.

ІМП вважає, що журналісти не порушували ані правил внутрішнього трудового розпорядку, ані перешкоджали діяльності службових та посадових осіб Кабінету Міністрів України. Більш того, позбавлення акредитації може бути лише за неодноразове і грубе порушення, в той час як про неодноразовість в цьому випадку взагалі мова не йде.

На момент, коли журналістів змусили вийти із зали, рішення про припинення акредитації не існувало, оскільки є формальні вимоги закону до таких рішень, а саме має зазначатися:

1) посадова особа чи службова особа (суб’єкт владних повноважень), яка прийняла відповідне рішення,

2) дата прийняття рішення,

3) підстава для прийняття рішення та

4) порядок його оскарження.

Також звертаємо увагу на те, що Кабінет Міністрів України продовжує послуговуватися власним підзаконним актом – Регламентом Кабінету Міністрів України (затверджений постановою КМУ від 18 липня 2007 р. № 950), параграф 18 якого визначає, що питання щодо присутності на засіданні Кабінету Міністрів представників засобів масової інформації та проведення ними кіно-, відео- і фотозйомки, а також звукозапису вирішує Прем’єр-Міністр України. Натомість Закон України «Про інформацію» регулює це питання значно чіткіше, зокрема, визначаючи виключний перелік підстав для позбавлення акредитації.

Незважаючи на положення Регламенту, Кабінет Міністрів України має керуватися Законом, який має вищу юридичну силу.

З огляду на це, закликаємо посадових осіб Кабінету Міністрів України дотримуватися законодавства про інформацію, а також розробити і затвердити положення про акредитацію, яке відповідатиме ст. 26 Закону України «Про інформацію».

Окрім цього, на нашу думку, Прем’єр-Міністр України має публічно вибачитися за свої незаконні дії перед журналістами.