Заява Інституту Медіа Права щодо ухвалення закону про забезпечення прозорості медіа власності

September 4, 2015

Інститут Медіа Права вітає прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення» (Законопроект № 1831). Новий закон став прикладом ефективної взаємодії влади та громадськості: народних депутатів, представників регулятора, громадських організацій і медіа експертів, що увійшли до складу робочої групи при Комітеті свободи слова, зокрема юристів Інституту Медіа Права Ігоря Розкладая та Дарії Опришко.

Забезпечення прозорості медіа власності є не лише зобов’язанням, яке взяла на себе Україна на шляху гармонізації свого законодавства з міжнародними стандартами, але й важливим кроком вперед на шляху до відкриття суспільству інформації про справжніх власників телерадіокомпаній та провайдерів програмних послуг.

Прозорість власності – незамінний інструмент для демонополізації ринку, адже за відсутності юридично значимої інформації про власників неможливо реалізовувати ефективну антимонопольну політику. Існуючі ж загальні механізми відкриття кінцевих бенефіціарів не є достатніми для виявлення справжніх впливів на інформаційний простір – електронні ЗМІ у своїх схемах власності часто містять компанії, зареєстровані в офшорних зонах, що на сьогодні практично унеможливлює виявлення реальних, а не формальних власників.

Саме тому серед новел законопроекту – обов’язок суб’єктів інформаційної діяльності розкривати інформацію про реальну структуру власності та право регулятора запитувати додаткові відомості про структуру власності телерадіоорганізацій та бенефіціарних власників. Також законопроектом забороняється засновувати прямо або опосередковано електронні ЗМІ органам державної влади, органам місцевого самоврядування, юридичним особам зареєстрованих в офшорних зонах, а також політичним партіям, релігійним та профспілковим організаціям.

Важливо також, що телерадіоорганізації та провайдери програмних послуг з набуттям чинності законом зобов’язані розміщувати на своєму офіційному веб-сайті інформацію про структуру своєї власності, а також поданий до Національної ради щорічний звіт із зазначенням, зокрема, відомостей про будь-які зміни у цій схемі , що робить такі відомості легкими в пошуку для усіх громадян.

Інститут Медіа Права закликає Президента України якнайшвидше підписати закон, а Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення – забезпечити його належну імплементацію!