Заява Інституту Медіа Права щодо указу Президента про запровадження суспільного мовлення

February 19, 2010

ЗАЯВА

Інституту Медіа Права

щодо Указу Президента України про запровадження суспільного телебачення і радіомовлення


19 лютого 2010 року

Інститут Медіа Права розчарований Указом Президента України від 18 лютого 2010 року про запровадження суспільного телебачення і радіомовлення в Україні, яким введено в дію рішення РНБО від 11 вересня 2009 року. На жаль, Президент України поставив свій підпис під недемократичним принципом, за яким державне телебачення і радіомовлення має існувати паралельно зі створенням суспільного.

Ми вдячні Раді національної безпеки і оборони України за можливість брати участь у засіданнях робочої групи, на яких доопрацьовувалося рішення РНБО перед підписанням його Президентом України. На жаль, наші пропозиції не були враховані в остаточному тексті. З іншого боку, радує те, що Указ президента, який іде з посади, очевидно, виконувати ніхто не буде.

Як учасники засідання РНБО 11 вересня 2009 року стверджуємо, що текст рішення Ради національної безпеки і оборони, підписаний Віктором Ющенко та Раїсою Богатирьовою, РНБО не схвалювала. Справа в тому, що 11 вересня відбулося засідання, на якому був розглянутий проект рішення з цього питання. За наслідками обговорення Президент України вирішив створити робочу групу для доопрацювання проекту рішення. Це сталося зокрема й після виступу директора Інституту Медіа Права Тараса Шевченка щодо неможливості паралельного існування суспільного та державного телерадіомовлення. Протягом п’яти місяців роботи проект неодноразово суттєво змінювався, і остаточний текст був схвалений робочою групою, а на засідання РНБО не виносився.

Додатково оприлюднюємо пропозиції Інституту Медіа Права, розроблені в ході підготовки проекту рішення РНБО щодо запровадження стандартів суспільного телебачення і радіомовлення, які не були враховані в остаточному тексті.

Текст Указу Президента України №189/2010 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 вересня 2009 року «Про концепцію створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України та хід упровадження цифрового телерадіомовлення».

Пропозиції Інституту Медіа Права до проекту Рішення Ради національної безпеки та оборони України від 11 вересня 2009 року «Про концепцію створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення та хід впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні».


Інститут Медіа Права є громадською організацією, яка ставить за мету захист права на свободу слова та свободу інформації, сприяння вільному поширенню інформації та розвитку незалежних засобів масової інформації.

Адреса Інституту: м. Київ, вул. Старонаводницька,8, тел. 284-6164, www.medialaw.kiev.ua

Контактна особа: Шевченко Тарас, директор Інституту