ЗАЯВА ІНСТИТУТУ МЕДІА ПРАВА ЩОДО ЗАГРОЗЛИВОГО ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ

January 16, 2014

ЗАЯВА

ІНСТИТУТУ МЕДІА ПРАВА

ЩОДО ЗАГРОЗЛИВОГО ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ

 

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила драконівський Закон «про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (законопроект №3879), яким вирішила покарати громадянське суспільство і своїх громадян за Євромайдан та масові протести, а також нівелювати права людини в Україні.

Ухвалений Закон встановлює суттєві обмеження свободи слова та масових зібрань. Закон передбачає кримінальну відповідальність за так звану «екстремістську діяльність». Будь-яка особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності якщо у неї виявлять призначені для оприлюднення документи, які містять інформацію екстремістського характеру. За положеннями і приміткою статті будь-яка особа, що викладе матеріал історичного характеру, а надто фотографію, листівку чи аналітичну статтю ризикує бути ув’язненою на строк до 3 років.

Також через 12 років після декриміналізації до Кримінального кодексу повернуто статтю наклеп, за поширення якого будь-яка особа в Україні може бути притягнена до кримінальної відповідальності.

Окрім цього Закон передбачає багатотисячні штрафи за діяльність Інтернет-ЗМІ без реєстрації, а також встановлено можливість блокування провайдерами доступу до інтернет-сайтів. Надання послуги доступу до мережі Інтернет відтепер потребуватиме окремої ліцензії.

Закон обмежує право громадян збирати та поширювати будь-яку інформацію про представників правоохоронних органів та судової гілки влади. Відтепер громадяни не зможуть опублікувати фотографії коштовних маєтків, автівок та годинників, адже за такі дію особу можуть відправити на виправні роботи або арештувати на строк до 6 місяців. Також громадяни не зможуть поширювати інформацію про протиправні дії працівника міліції чи прокуратури, адже така діяльність буде оцінена як «інформація явно образливого характеру» чи таку, що «демонструє зухвалу зневагу до працівника правоохоронного органу, а також в будь-якій формі впливає на нього».

Закон також позбавляє незалежності регулятора у сфері телебачення і радіомовлення, встановлюючи право парламенту і президента, що призначили членів Національної ради України з питань телебачення відкликати їх в будь-який момент, зокрема, якщо ліцензії не будуть видані визначеним телерадіоорганізаціям.

Також закон забороняє картки передплаченого телефонного зв’язку зобов’язуючи всіх абонентів укладати угоди з телекомунікаційними операторами, що дозволяє запровадити тотальне стеження за будь-ким.

Такий Закон остаточно знищує залишки української демократії та встановлює жорсткий авторитарний режим в Україні. Ухвалення Закону чітко показує, що влада планує провести у 2015 році жорсткі й брутальні вибори і ухвалює закони, для того щоб придушити протести і забезпечити  збереження своєї влади.

Ми закликаємо громадян і громадські організації висловити свій активний протест проти ухваленого Закону.