ЗАЯВА РУХУ «СТОП ЦЕНЗУРІ!» щодо призначення членів Національної ради з телебачення та радіомовлення

March 6, 2014

Ми, представники Руху «Стоп цензурі!», висловлюємо занепокоєння щодо ситуації, яка склалася навколо призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Протягом останніх років Національна рада показала відверту неефективність у регулюванні телерадіопростору.

Непрозорі конкурси, створення штучного монополіста ефірного цифрового мовлення, знищення місцевого мовлення — це неповний перелік «досягнень» регулятора за останні 10 років. Одна з причин ситуації, що склалася, — надмірна політизація діяльності органу, що призводить до обрання людей, які керуються не національними інтересами та інтересами різних соціальних і національних груп, а представляють приватний інтерес вузьких олігархічних та політичних кіл. 

Водночас представники медійних громадських організацій, діяльність яких спрямована на розвиток свободи слова в Україні, не отримали жодного місця.

З огляду на це Рух «Стоп цензурі!» звертається до уповноважених органів, зокрема до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, забезпечити проведення прозорого конкурсного відбору кандидатів на членів Національної ради, а надто — забезпечити розгляд кандидатур, що будуть висунуті громадськістю, які відповідатимуть не лише формальним вимогам законодавства, а й матимуть належні моральні та професійні якості.

Зі свого боку Рух «Стоп цензурі!» бачить кандидатурами, які відповідають таким критеріям і мають досвід роботи у медіа-сфері: Тараса Шевченка, Наталію Лигачову, Костянтина Квурта, Тетяну Котюжинську, Ольгу Герасим’юк, Ольгу Большакову.