Заява щодо альтернативного законопроекту про доступ до публічної інформації

November 4, 2010
Другого листопада у Верховній Раді України був зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до публічної інформації)» (проект № 7321). Авторами цього законопроекту є народні депутати Олена Бондаренко, Володимир Ландік та Юрій Стець.

Інститут Медіа Права наголошує, що процес доступу громадськості до публічної інформації належним чином урегульований у проекті Закону України «Про доступ до публічної інформації» (проект № 2763), який наразі знаходиться на етапі повторного другого читання. Натомість проект № 7321 є значно менш досконалим і звужує можливості в отриманні і поширенні інформації.

Так, за цим законопроектом строк відповіді на інформаційні запити становить 20 робочих днів, в той час як раніше зареєстрований проект № 2763 передбачав зменшення цього строку до 5 днів. Крім того, новий проект не містить так званого «трискладового тесту» – визнаної у Європі практики оцінки того, чи можна закривати певну інформацію від громадськості. У проекті № 7321 фігурують поняття «право власності на інформацію» та «державна власність на інформацію», що суперечить міжнародним стандартам і водночас дозволяє державі приховувати будь-які відомості. До того ж, поняття «службова таємниця» охоплює надто широке коло інформації. Окрім цього, посадовець не буде зобов’язаний мотивувати свою відмову в наданні інформації за запитом. Законопроект також дозволить органам влади вимагати відшкодування моральної шкоди за поширення недостовірної інформації про них, що було заборонено ще у 2003 році.

Водночас, проект № 7321 був зареєстрований із серйозним порушенням вимог Закону України «Про Регламент Верховної Ради України». Зазначений законопроект є за змістом альтернативним до проекту № 2763, а внесення альтернативних законопроектів після прийняття первинного проекту у першому читанні не допускається.

Зважаючи на це, Інститут Медіа Права закликає Верховну Раду України якнайшвидше ухвалити прогресивний законопроект № 2763, що перебуває на останньому етапі ухвалення. Водночас Інститут Медіа Права наголошує на необхідності відмовитися від розгляду законопроекту № 7321, що суттєво обмежує права громадян в одержанні публічної інформації.

Детальний аналіз законопроекту № 7321 – у статті Тараса Шевченка, директора Інституту Медіа Права.