Збереження мовлення на довгих та коротких хвилях

March 28, 2012
Двадцять шостого березня 2012 року народний депутат Юрій Кармазін вніс до Верховної Ради України проект Постанови ВРУ «Про забезпечення інформаційної безпеки України та вжиття заходів щодо державної підтримки державного підприємства «Радіопередавальний центр», № 10269.

Постанова спрямована “на усунення кризової ситуації, що виникла у діяльності державного підприємства «Радіопередавальний центр»“, а саме припинення його діяльності через відсутність державного замовлення.

Постановою рекомендується Кабінету Міністрів України невідкладно розробити і затвердити програму збереження та відновлення державного підприємства «Радіопередавальний центр», а також відновити державне замовлення на передачу ним радіомовлення. Також Кабмін має передбачити кошти на відновлення роботи передавача потужністю 500 кВт на частоті 0,207 МГц з розподілом ефірного часу між Національною радіокомпанією України (НРКУ) для трансляції 1-ї програми Національного радіо та телерадіокомпанією «РАДА» для трансляції сесійних засідань Верховної Ради України.

Окрім цього постановою пропонується вирішити питання підпорядкування державного підприємства «Радіопередавальний центр» Апарату Верховної Ради України.

Необхідність в ухваленні такої постанови, на думку автора, викликана рішенням НРКУ 2011 року щодо скасування мовлення на довгих хвилях передавачем потужністю 500 кВт, що забезпечував покриття 1-ю програмою НРКУ понад 90% території України та частково сусідніх держав (Росії, Білорусі, Молдови), і входив до переліку технічних засобів, задіяних в системі оповіщення населення на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. А з 1.02.2012 НРКУ зупинило останній середньохвильовий передавач потужністю 200 кВт, що був задіяний на виконання державного замовлення – трансляції програми «Промінь».

Державне підприємство «Радіопередавальний центр» збудоване у 1936 році і забезпечувало розповсюдження 1-ї та 2-4 програм Національного радіо на довгих і середніх хвилях, програм Всесвітньої служби радіо України (ВСРУ) на коротких хвилях та радіозв’язок з риболовецьким флотом в Тихому та Індійському океанах.

Адреса постанови: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=42977