Перші зміни щодо оновлення закону про Суспільне мовлення: Верховна Рада ухвалила законопроєкт

February 2, 2021

2 лютого 2021 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні проєкт Закону України №4413 “Про внесення змін до Закону України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України” щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами” (н.д. Євгенія Кравчук, Микита Потураєв та ін.).

Законопроєкт врегульовує правову невизначеність процедури призначення та звільнення членів Наглядової ради депутатськими фракціями/групами, виклавши статтю 8 Закону у новій редакції. Зокрема, проєктом передбачені наступні зміни:

  • По-перше, збільшується строк повноважень Наглядової ради з 4-х до 5-ти років, що відповідатиме строку повноважень парламенту;
  • По-друге, зазнає змін процедура, за якою депутатські фракції та групи делегують своїх членів до Наглядової ради НСТУ, а саме:
    – депутатські фракції і групи ВРУ поточного скликання не пізніше ніж за 2 місяці до спливу строку повноважень членів Наглядової ради делегують нових членів та повідомляють про це Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення;
    – у разі дострокового припинення повноважень свого представника депутатська фракція/група зможе делегувати іншого. Водночас, строк повноважень такого представника буде обмежений строком повноважень його попередника. Така зміна дозволяє уникнути фактично подвійного призначення протягом однієї каденції.

Випадки, у яких делегування членів Наглядової Ради не здійснюватиметься:

  • якщо депутатська фракція/група, що обрала члена Наглядової ради НСТУ, який достроково припинив повноваження, розформована;
  • якщо депутатська фракція/група сформувалася після делегування членів Наглядової ради так усуваються ризики неконтрольованого збільшення кількості членів Наглядової ради;
  • якщо до дати проведення виборів нового складу ВРУ залишилось 180 чи менше календарних днів.

Таким чином, запропоновані зміни дозволять забезпечити належне правонаступництво членів Наглядової ради та сприятимуть стабілізації діяльності даного органу.

Картка законопроєкту: 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70501

Довідка:

Суспільне мовлення створене 19 січня 2017 року на базі 30 державних установ. Попри формальне володіння державою, НСТУ гарантована незалежність через особливі процедури призначення Наглядової ради, Правління та Редакційної ради.

Наглядова рада НСТУ:

  • відповідає за призначення голови і членів правління;
  • визначає основні напрями діяльності НСТУ та готує пропозиції щодо вдосконалення її нормативно-правового регулювання;
  • звітує про свою діяльність та забезпечує ознайомлення з нею шляхом оприлюднення.

Суспільне мовлення працює на двох загальнонаціональних телеканалах UA: Перший та UA: Культура, трьох загальнонаціональних радіоканалах UA: Українське радіо, UA: Промінь, UA: Радіо Культура, а також на 24 регіональних теле – і радіоканалах, має новинний сайт Суспільне|Новини.