“Зручними” стануть усі суди України

September 30, 2020

24 вересня 2020 року Рада суддів України на своєму засіданні рекомендувала використовувати макети інформаційних матеріалів, розроблені в рамках реалізації проєкту “Зручний суд”, для друку та розміщення на інформаційних стендах у приміщеннях судів і на веб-сайтах судів.

Проект “Зручний суд” реалізував Центр демократії та верховенства права у партнерстві з Радою суддів України, за підтримки проєкту USAID “Нове правосуддя” у 2019 році. 

Експерти зосередилися на розробці доступної та зрозумілої для громадян інформації про судовий процес, яка розміщується у приміщеннях судів. Спільно з професійним дизайнером вони розробили інформаційні матеріали, які не лише стануть спільним стандартом інформаційного наповнення приміщень судів по всій Україні, а й підвищать обізнаність громадян. Адже люди, які користуватимуться послугами судів, зможуть дізнатися більше про свої права, обов’язки та законні можливості для захисту власних прав та інтересів у судах.

Так, учасники проєкту розробили макети плакатів, присвячених організації роботи суду, поданню позовної заяви, судовому збору, правам учасників судового процесу та виконання судового рішення і надання безоплатної правової допомоги. 

Також для розміщення в приміщеннях судів створені буклети, які містять іншу корисну інформацію. Наприклад, щодо позасудового врегулювання спору та протидії домашньому насильству. Окрему увагу присвятили практичній інформації: зокрема, покроковим інструкціям к скласти і подати позовну заяву, сплатити чи повернути заставу, якими є наразі ставки судового збору. 

“Розроблені інформаційні матеріали були розміщені в трьох пілотних судах: Голосіївському, Святошинському та Деснянському районних судах міста Києва, де громадяни вже можуть скористатись порадами та інформацією, що в них міститься, зауважила координаторка проєкту “Зручний суд” Людмила Слива Тепер ми матимемо надію, що громадяни в усіх куточках України теж отримають таку можливість. Проєкт “Зручний суд” є гарним прикладом ефективної взаємодії міжнародних партнерів, судової влади та громадянського суспільства.”