ЦЕДЕМ презентував зручні інструменти комунікації суду з громадянами

December 19, 2019

18 грудня 2019 року відбулась презентація результатів проекту “Зручний суд”, який реалізовував Центр демократії та верховенства права за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя”.

Судова реформа в України має не лише привести судочинство до європейських стандартів, а й виробити єдиний стиль для судів різних інстанцій та юрисдикцій.

Метою проекту стало вироблення єдиного стандарту інформаційного забезпечення приміщень судів та сприяння діяльності органів судового адміністрування. 

“Для нас важливо підтримувати громадянське суспільство у просуванні та зверешені судової реформи в Україні. Реалізація цього проекту насправді є чудовою ілюстрацією того, як ефективно може співпрацювати громадянське суспільство з оновленою судовою владою. В першу чергу, ця ініціатива про права людини та доступне правосуддя”, – зазначила Наталія Петрова, заступниця керівника Програми USAID “Нове правосуддя”.

В рамках проекту командою ЦЕДЕМ був проведений аналіз інформаційного забезпечення приміщень судів міста Києва. За його результатами були виокремлені деякі проблеми в сфері інформаційного забезпечення. В рамках проекту були розроблені конкретні рекомендації до їх вирішення. 

Зокрема, за партнерства з Радою суддів України та залучення трьох пілотних судів – Голосіївського районного суду, Деснянського районного суду та Святошинського районного суду – були розроблені макети інформаційного забезпечення. Вони мають на меті сприяти наявності в судах повної, достовірної, зрозумілої та доступної інформації щодо здійснення правосуддя. Це дозволить позбутись ситуації штучної нерівності у можливості захисту своїх прав та законних інтересів у судах.

“Верховенство права є одним з ключових напрямків для ЦЕДЕМ, де ми працює з питаннями судової реформи в цілому. Проте, як інформація розміщується в судах також є дуже важливим. Те, яким чином пересічні громадяни так і професійні адвокати можуть користуватись послугами судової системи та отримати доступ до правосуддя, мають можливість швидко зрозуміти що в судах де знаходиться. Це важливо з точки зору захисту прав людини, так і для репутації суду. Ми всі маємо дбати про довіру до суду”, – наголосив Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ.

Під час заходу були представлені макети інформаційних матеріалів для подальшого використання у судах України. Присутні погодилися, що впровадження єдиних стандартів інформаційного забезпечення буде сприяти зростанню довіри до судової системи.

“Ми здійснили надзвичайно великий обсяг роботи протягом цього проекту. Загальна ідея інформаційної навігації – запропонувати певні єдині стандарти для всіх. У мене є мрія, щоб в майбутньому співпраця й діалог між громадськістю та судами була лише в такій площині”, – підкреслив Вадим Бутенко, заступник голови Ради Суддів України.

Зазначимо, що в рамках співпраці з Радою суддів України було визначено три пілотних суди Голосіївський, Деснянский та Святошинський районні суди міста Києва. Саме в цих приміщеннях спершу будуть розповсюджені інформаційні плакати та буклети, адаптовані під нові стандарти. 

“Дійсно існує проблема з адаптацією інформаційних матеріалів для відвідувачів судів.Завдяки участі у цьому проекті та доступу до формування матеріалів з самого початку, я зможу представити у матеріальному виразі спільні напрацювання за кілька тижнів. Наразі є можливість запровадити фізичне втілення макетів якнайшвидше”, – підсумувала Наталія Чумак, заступник голови Територіального управління ДСА в місті Києві.

Команда ЦЕДЕМ відстежуватиме ефективність впровадження проекту, з метою подальшого вдосконалення.