Менторська програма 5.0: відбулася зустріч спільноти менторів

August 23, 2024

16-17 серпня відбулася зустріч спільноти менторів у рамках Менторської програми 5.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства.

Впродовж двох днів 11 менторок та менторів  спільно працювали, аби підвести певні підсумки, обмінятися досвідом, закріпити успішні практики та знайти шляхи вирішення труднощів і викликів, що виникали під час втілення менторських завдань.

Команда ЦЕДЕМ та фасилітатори створили теплу безпечну атмосферу у групі, завдяки чому робота була плідною і активною, а настрій – стабільно хорошим.

Фасилітаторками зустрічі виступили Алла Скрипник та Тамара Борисова, координаторка Менторської програми ЦЕДЕМ.

Під час зустрічі велику увагу приділили темам, які виявилися спільними для більшості пар ментор-менті. Серед найгостріших питань виокремили такі:

  • Важливість мати чітко сформульований запит від менті або як відчути і допомогти менті його сформулювати;
  • Як передати свій досвід і знання максимально ефективно, при цьому не демотивувати менті новими завданнями і викликами;
  • Де межа між менторством, тренерством і експертністю;
  • Як побудувати безпечні місточки взаємодії, встановити надійний контакт з організацією менті, необхідність контакту і контракту
  • Як допомогти молодим командам розрахувати свої сили і протидіяти вигоранню;
  • Які особисті якості важливі для ефективної взаємодії.

Окремо учасники обговорювали компетенції та риси, котрі повинен мати фаховий ментор. До цього додали гумору та творчості – і вийшов портрет ментора ідеального.

Присутні наголосили на важливості власного внутрішнього ресурсу та вмотивованості, щоб запалювати менті та вести за собою. Також має значення змога звертатися до сторонніх фахівців. Гарно зарекомендували себе і неформальні візити представників організацій одне до одного.

Неабиякий потік рефлексій викликала практична вправа, котру учасники виконували у парах. Їм потрібно було наосліп пройти до мети, подолавши смугу перешкод. Таке завдання дало змогу глибше зануритися у розуміння процесів менторства, усвідомити виклики, з якими стикаються менті, прояснити важливість постійного моніторингу та синхронізації у роботі в парах організацій.

«Менторська програма – це завдання з подвійним дном. Ми проговорюємо результат, але насправді нас результат не повинен так сильно цікавити. Нас має цікавити зростання менті», – говорить Дмитро Мазурок, Український незалежний центр політичних досліджень

Учасники також назвали дві основні проблеми, які виникали у роботі:

  1. Несистемність роботи в силу об’єктивних обставин (час, органи влади, фінанси, географія, альтернативне працевлаштування);
  2. Недостатня мотивація, щоб працювати важче, ніж вимагають «прості рішення». Несистемність роботи через брак мотивації (недисциплінованість, незацікавленість вирішувати проблему, превалює бажання робити «свою ідею», брак відповідальності, брак стратегічного планування).

Втім, ці труднощі можна подолати, і головний колективний висновок від учасників такий: якщо у вас виникло бажання щось кинути, згадайте,  чому ви це почали!

Також ментори відзначили кілька кроків, запровадження яких допоможе їм у роботі:

  • Системний обмін досвідом
  • Підвищення власної експертності
  • Застосування зручних та універсальних інструментів діджиталізації на зразок платформ, де зібрані і систематизовані всі матеріали.

Щиро дякую вам за атмосферу, за те, що ви захотіли, змогли і приїхали. Це дуже цінно, що є можливість обмінюватись знаннями, ресурсами, підтримкою. Крім того, під час опрацювання ваших запитів я теж відзначила для себе дуже важливі моменти які потребують доопрацювання. Йду абсолютно задоволена. Втім, мені не вистачило часу і я бачу важливість збирати спільноту практиків частіше. В цьому – великий ресурс», – підсумувала Тамара Борисова.

Менторська програма продовжує свою місію: сприяти сталому розвитку організацій громадянського суспільства, збагачуючи учасників новими знаннями та ідеями. Ми вдячні всім, хто знайшов змогу долучитися, а також Силам оборони України – за можливість працювати і розвиватися!  

Менторська програма 5.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства з різних куточків України впроваджується в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна.