Звернення до Кабінету Міністрів

October 28, 2009

Інститут Медіа Права спільно з Українською асоціацією видавців періодичної преси, Телектритикою, Інститутом масової інформації та Академією української пресизвернувся до Кабінету Міністрів України щодо активізації процесу роздержавлення друкованих ЗМІ та сприяння якнайшвидшого внесенню до Верховної Ради України проекту закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

 

У зверненні наголошується, що необхідність роздержавлення виникає не лише з приватного бажання окремих осіб чи медіа спільноти, але перш за все з положень внутрішніх законодавчих актів та міжнародних зобов’язань України.

 

Так, Закон України  «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна», № 883-VI від 15 січня 2009 року передбачав, що у місячний строк (тобто до 11 березня) має бути розроблений та внесений  проекту закону про реформування державних та комунальних засобів масової інформації, що нажаль не було зроблено.

 

Крім того, процес роздержавлення передбачено і у програмі уряду «Український прорив», затвердженої постановою Кабінету Міністрів №14 від 16.01.2008.

 

Про необхідність рефомування неодноразово нагадувала у своїх резолюція і Парламентська Асамблея Ради Європи.

 

Крім юридичної площини ІМП наголошує на економічних та політичних факторах, що вимагають дій в площині реформи державних та комунальних ЗМІ. Так, при збільшенні вартості видатків на такі ЗМІ їх якість не зростає, а сама їх присутність на ринку перешкоджає розвитку регіональної преси. Крім того, таки ЗМІ в своїй більшості залежні від політичних сил.