Звернення від “Стоп цензурі!” щодо негайного реформування державного мовника на суспільного

March 22, 2014
В рамках руху “Стоп цензурі!” Інститут Медіа Права долучився до підготовки публічного звернення з вимогою негайного реформування державних телерадіокомпаній у суспільне мовлення, яке було передано особисто в. о. Президента України.

Голові Верховної Ради України

в. о. Президента України
Олександру ТУРЧИНОВУ

Прем’єр-міністру України
Арсенію ЯЦЕНЮКУ

Звернення руху «Стоп цензурі!»

Протягом останніх двадцяти років та особливо під час громадських протистоянь і протестів, державні ЗМІ були найбільш ангажованими інструментами маніпулювання громадською думкою. Події останніх трьох місяців та перемога громадянського суспільства відкрили історичний шанс нарешті створити медіа, контрольовані громадою та підзвітні їй, а не владі й політикам.

Але сьогодні журналісти й працівники багатьох медіа стурбовані зволіканням нової влади зі створенням Суспільного (громадського) мовлення. Ми віримо, що нова команда не має на меті йти шляхом старої системи та використовувати державні медіа у власних вузькополітичних цілях.

Зважаючи на вищевказане, вимагаємо зустрічі щодо створення Суспільного телерадіомовлення України. Під час зустрічі пропонуємо узгодити план дій

1. Термінове прийняття Закону України «Про суспільне мовлення».

2. Негайне внесення змін до Статуту Національної телекомпанії України,
зокрема щодо проведення аудиту та питань звітності НТКУ.

3. Призначення керівників та обрання наглядових рад Національної  телекомпанії України, Національної радіокомпанії України та інших ТРК, на базі яких планується створення суспільного телерадіомовлення.

Слід зазначити, що створення Суспільного мовлення є також однією з вимог Ради Європи, а також Комісії за демократію через право (Венеціанська комісія).