Звіт Місії ОБСЄ про порушення прав людини в Україні

May 22, 2014

Місія ОБСЄ виявила численні порушення прав людини в Україні, про що склала детальний звіт.

Звіт було складено на основі спостережень, які здійснювали експерти з Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, протягом періоду з 6 березня по 1 квітня та на основі декількох  делегацій Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин з 8 березня по 17 квітня. Таким чином, звіт складається з висновків і рекомендацій, поділений на дві відповідні секції.

Було виявлено, що основною групою, яку піддавали порушенню прав людини, були патріотично налаштовані активісти та журналісти, які переслідувалися озброєними угрупованнями. Все це переважно відбувалося в Криму та на Сході України.

Їх переслідували, залякували, вчиняли насильницькі дії у вигляді фізичної розправи, викрадення і навіть вбивства. В Криму також було вчинено порушення прав людини до українських військовослужбовців, їх родин та члени Кримськотатарської громади.

Особливою вразливою групою до порушень стали кримські татари та етнічні українці, з якими влада не бажає консультуватися з приводу вирішення болісних для населення проблем, що створює атмосферу напруження та недовіри до можновладців.