Звіт Національної ради

February 2, 2010

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила звіт за 2009 рік. Звіт складається з загальної частини, оновленого реєстру телерадіоорганізацій, плану розвитку, санкцій, переможців на конкурсах, переліку перевірок та видатків самої Нацради.

Звіт складається з загальної частини, підсумків ліцензування телерадіомовлення за 2009 рік, у т.ч. ліцензування за видами мовлення, стану розвитку каналів та мереж та обсягів збору. Також звіт має розділи присвячені наглядовим та регуляторним повноваженням, зокрема щодо проведенню перевірок та дотриманням суб’єктами законодавства; реалізації Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України, дотриманню норм законодавства щодо участі іноземного капіталу в статутних фондах телерадіоорганізацій та  оцінці стану конкуренції та рівня монополізації телерадіоінформаційного ринку.

Загальні відомості про стан телерадіоінформаційного простору показують певне зростання

Так, за 2009 рік збільшилась кількість суб’єктів телерадіоінформаційного ринку: станом на 31 грудня 2009 року зареєстровано 1680 телерадіоорганізацій та суб’єктів інформаційної діяльності (1610 – станом на 31.12.2008), з них – 895 телерадіомовних організацій (872 – 2008 рік), 703 провайдерів програмної послуги(641 -2008 рік) та 82 суб’єкта інформаційної діяльності (97 – 2008 рік).

За формою власності залишається незмінним кількість державних ТРО – 36, комунальних ЗМІ побільшало – з 376 до 393, а також побільшало і інших форм власності – з 1101 у 2008 році до 1169 у 2009. За 2009 рік анульовано 44 ліцензії за власним бажанням, 6 через відсутність мовлення протягом року, 2 – за рішенням суду і одна – через несплату ліцензійного збору. З державного реєстру ТРО вилучено 48 організацій.

За територіальною ознакою незмінно продовжують мовити 15 загальнонаціональних теле- та радіокомпаній, утім збільшилась кількість регіональних телекомпаній з 5 до 7 – до існуючого переліку додалися телеканал «Кіно» (ТОВ „Гравіс-Кіно”) та «ТВі» (ТОВ „ТРК ”ТелеРадіоСвіт”. Також зросла кількість регіональних каналів радіомовлення – з 8 до 13. Регіональний статус отримали ТОВ „ТРК Львівська хвиля”, ТОВ „Радіо Тернопіль”, ТОВ „Мюзик радіо”, ТОВ „ТРК „Класик Радіо”, ТОВ „ТРК „Галичина”.

В рамках однієї області діє 32 регіональних телекомпаній та 22 радіокомпанії. Зросла кількість місцевих телекомпаній (з 210 до 214) та радіокомпаній (з 301 до 309).

Загальна сума стягнутого ліцензійного збору становила 63,359,663.00 грн.

Щодо монополізації телерадіопростору Національна рада зосередилась на конфлікті з ЗАТ «Воля-кабель», у зв’язку з переведенням населення на «цифру» (DVB-C). За результатами проведеної перевірки на ЗАТ „Воля-Кабель”, а також ВАТ „ІВК” та ВАТ „Київські телекомунікаційні мережі” Антимонопльним комітетом було накладено щодо кожного штраф на 1 млн. грн. за зловживання монопольним становищем.

Щодо інших монополістів Національна рада вказує на невизначеність питання щодо суб’єктів господарювання, які посідають монопольне (домінуюче) становище в телерадіоінформаційному просторі, «хоча стаття 12 Закону України „Про захист економічної конкуренції” чітко регламентує поняття „монопольне становище”».  Нагадаємо, що один з лідерів ринку – група «Інтер» (UaInterMediaGroup, Кіпр) у 2009 році поповнилася на ще один телеканал.

Участь іноземних компаній в якості засновників чи власників зафіксована в 17 ТРО, з них 1 ТРО має засновників, що знаходяться в офшорних зонах, а також кілька компаній мають засновників, що походять з Кіпру.

Упродовж 2009 року під час перевірок було зафіксовано ознаки порушень чинного законодавства та умов ліцензій у роботі 276 телерадіоорганізацій і провайдерів програмної послуги.

Найтиповішими ознаками порушень у діяльності телерадіоорганізацій у 2009 році, зафіксованими під час здійснення моніторингів, були:

  • – недотримання умов ліцензії щодо виконання окремих пунктів програмної концепції (535 телерадіоорганізацій);
  • – недотримання норм рекламного законодавства (186 телерадіоорганізацій);
  • – недостатні обсяги програм власного або вітчизняного виробництва (135 телерадіоорганізацій);
  • – недотримання умов ліцензії у частині мови ведення передач (71 телерадіоорганізація);
  • – порушення законодавства про захист суспільної моралі (13 телерадіоорганізацій).

За наслідками перевірок Національна рада наклала санкцію у вигляді штрафу щодо трьох організацій, санкцію у вигляді попередження – 110 телерадіоорганізаціям і провайдерам програмної послуги. Окрім того, у зв’язку з відсутності мовлення протягом року анульовано одну ліцензію на супутникове мовлення та ліцензію на ефірне телемовлення. Ще щодо анулювання ліцензій сімох організацій Національна рада звернулася до суду.

 Повна версія звіту та додатки до нього доступні за адресою:

http://nrada.gov.ua/cgi-bin/go?page=169