Звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2014 рік

February 5, 2015

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення відповідно до вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення» на засіданні 22 січня 2015 року затвердила звіт про свою діяльність за 2014 рік. Текст документу було оприлюднено на сайті органу.

Звіт містить інформацію щодо стану розвитку каналів та мереж мовлення підсумків ліцензування, регуляторну діяльність, здійснення наглядових повноважень. Також у звіті за 2014 рік міститься 3 нових розділи, що стосуються інформаційної безпеки, суспільного мовлення та міжнародної діяльності.

Упродовж 2014 року відбулося 31 засідання Національної ради, під час яких ухвалено 1609 рішень. Нагадаємо, що в лютому минулого року парламент висловив недовіру попередньому складу Нацради, і  засідання не проводились аж до призначення нового складу органу у липні 2014 року.

З метою захисту інформаційного простору України Нацрада визнала низку іноземних програм такими, що не відповідають вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України. Серед них: «РТР – Планета», «НТВ – Мир», «Россия 24», «ТВ Центр – Іnternational», «РосБизнесКонсалтинг ТВ» (РБК – ТВ), «История» (ВДТРК). 

Нацрада звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва щодо припинення трансляції деяких іноземних програм, виробником яких є Російська Федерація. У результаті розгляду  було винесено судові ухвали щодо тимчасового припинення ретрансляції в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм таких каналів:

– «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»);

– «РТР – Планета»;

– «Российский информационный канал «Россия – 24»;

– «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ»); 

– «ТВ Центр – International»;

– «РосБизнесКонсалтинг – ТВ (РБК –ТВ)».

Також у звіті міститься інформація про стан телерадіомовлення на території Донецької та Луганської областей. Як йдеться у звіті, на кінець 2014 року на території Донецької області із 95 каналів телевізійного аналогового мовлення 37 телеканалів не використовуються українськими мовниками. З них на окупованій території області не зафіксовано мовлення на 24 каналах. У Луганській області із 125 каналів телевізійного аналогового мовлення 55 телеканалів не використовуються українськими мовниками. З них 20 задіяні незаконно озброєними формуваннями для розповсюдження.

Крім цього, у звіті також згадано про реформу іномовлення в Україні. Однак ідеться лише про розгляд Нацрадою  «можливості створити державний проект іномовлення на базі Державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» і ТОВ «Банківське телебачення» (БТБ)».

Нацрада скасувала своє рішення, яким рекомендувала ТОВ «Зеонбуд»  встановити систему умовного доступу на головній станції мультиплексування МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, через те, що це рішення призвело до монополізації ринку телетюнерів.

У 2014 році до регуляторного органу надійшла 1071 заява від суб’єктів господарської діяльності з питань ліцензування мовлення та провайдерів програмної послуги. На засіданнях упродовж звітного періоду розглянуто1026 заяв телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Загалом телерадіоорганізаціям було видано та переоформлено 556 ліцензії.

Станом на 31 грудня 2014 року до Державного реєстру внесено дані про 1631 телерадіоорганізацію та суб’єкт інформаційної діяльності: 1563 телерадіомовні організації та провайдери програмної послуги та 76 суб’єктів інформаційної діяльності. Із 1563 ліцензіатів за формою власності:

  • 36 – державних,
  • 298 – комунальної власності,
  • 1229 – інших форм власності.

Також до Державного реєстру телерадіоорганізацій України внесено 33 нових телерадіоорганізацій та вилучено 38. Ухвалено рішення про державну реєстрацію 5 нових суб’єктів інформаційної діяльності. 

Ліцензії на супутникове мовлення у 2014 році отримали 7 нових телерадіоорганізацій, було переоформлено 84 ліцензії.

Здійснюючи наглядові повноваження, Національна рада упродовж 2014 року здійснила 376 перевірок діяльності ліцензіатів, серед них 308 планових і 68 позапланових. За результатами моніторингу та під час здійснення перевірок зафіксовано порушення умов ліцензій та вимог чинного законодавства у діяльності 143 ліцензіатів.

Звіт також містить інформацію про роль Нацради у формуванні суспільного мовлення в Україні. Зокрема, ідеться про затвердження новим складом Нацради Положення про порядок проведення конференцій всеукраїнських громадських об’єднань, обрання членів Наглядової ради НСТУ та припинення їхніх повноважень. Положенням передбачено процедуру підготовки і проведення конференцій, на яких обиратиметься Наглядова рада НСТУ.

Ще один новий розділ у звіті присвячено міжнародному співробітництву. У 2014 році здійснювалися консультації, створювалися робочі групи за участі європейських фахівців. Крім того, зарубіжні медіа-експерти залучалися до обговорення питань імплементації Європейської Конвенції про транскордонне телебачення.

Наприкінці 2014 року регуляторний орган розробив проект нової редакції Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору.

Відповідно до Закону про телебачення і радіомовлення звіт Національної ради направлено до Президента та парламенту, які мають його розглянути і затвердити. Одночасне несхвалення звіту цими суб’єктами є підставою для відправлення у відставку усього складу Національної ради.

 

Зі звітом можна ознайомитись за посиланням:

http://nrada.gov.ua/userfiles/file/2014/Zvitna%20informacia/Zvit_2014.pdf