Звіт Національної ради

January 30, 2009

Двадцять першого січня 2009 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення керуючись ст.16 Закону України “Про національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” рішенням № 55 затвердила свій щорічний звіт.

Звіт складається з власне самого звіту та додатків до нього:
Державного реєстру

телерадіоорганізацій України

(станом на 1 січня 2009 року), плану розвитку, переліку перевірок ТРО, переліку ТРО, до яких

було застосовано санкції, переліку переможців конкурсів, звернення органів вищого рівня

й видатки Національної ради у 2008 році.

На цей момент текст самого звіту через неполадки на сайті Національної ради є недоступним, тому про його зміст ми повідомимо окремо.

Протягом 2008 року Національна рада ухвалила  5 рішень щодо анулювання ліцензії, зокрема 3 сумським телекомпаніям за відсутність мовлення і відсутність головної станції та офісів, та за – відсутність ретрансляції 20 програм передбачених ліцензією. Крім того було ухвалене рішення щодо анулювання ліцензії ТОВ “ТРК Клас” (м.Київ) за недотримання вимог ст. 59 (Обов`язки ТРО) та ЗАТ “Воля-Кабель” за порушення ч.2 ст 17 закону про телебачення та радіомовлення. Щоправда незрозуміло що порушила “Воля-кабель”, адже ст.17 не має ч.2 та говорить лише про те, ким створюються приватні телерадіоорганізації.

Окрім анулювання ліцензії Національна рада ухвалила 118 рішень про оголошення попередження, зокрема за порушення вимог програмної концепції мовлення, недотримання вимог ліцензії щодо позивних, порушення авторського права, недотримання умов ліцензії щодо мови та порушення законодавства про рекламу.

Зазначимо, що така дієва і ефективна санкція, як стягення штрафу, яка передбачена ч.6 ст. 72 закону про телерадіомовлення не застосовується через відсутність відповідного механізму стягнення.