Національна рада змінила Систему візуальних позначок

March 11, 2016

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 10 березня внесла зміни до Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована.

Такі зміни були зумовлені прийняттям постанови Кабінету Міністрів постанови від 2 грудня 2015 року № 1143 «Про внесення змін до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів». Цієї постановою були змінені індекси фільмів, що визначають глядацьку аудиторію. Національна рада привела у відповідність до цієї постанови свій власний регуляторний акт – Систему візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована.

Згідно з Положенням про державне посвідчення змінено вікові категорії глядачів. Їх запропоновано зображувати у жовтому або червоному колі. Показ фільмів з індексами «ДА» (дитяча аудиторія) та «ЗА» (загальна аудиторія) може відбуватися без позначки. Також документ передбачає необхідність позначати упродовж всієї трансляції спеціальними графічними попередженнями (символами) передачі, які містять інформацію, що може завдати шкоду фізичному, психічному або моральному розвитку дитини, а в аудіопрограмах  – на початку передачі оголошувати звукове попередження про шкоду, яку може завдати дітям така передача.

Таке рішення Нацради ухвалене за результатами громадського обговорення і набере чинності після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.