ПАТ НСТУ хочуть зобов’язати висвітлювати діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування

July 12, 2017

11 липня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України “Про Суспільне телебачення та радіомовлення України” (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України) (№ 6681; н.д. Бурбак М.Ю., Федорук М.Т.).

Законопроектом пропонується повернути обов’язок суспільного мовника висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у порядку, передбаченому відповідним законодавством (а саме Законом України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”).

Варто нагадати, що такий обов’язок був раніше передбачений для державних мовників, однак був усунутий з прийняттям Закону “Про Суспільне телебачення та радіомовлення України”. Крім того, повернення такого обов’язку є сумнівним з точки зору гарантій незалежності програмної політики суспільного мовника та суперечить іншим нормам закону про суспільне, зокрема щодо заборони на втручання відповідних органів у діяльність НСТУ з метою впливу на зміст інформації, що поширюється суспільним (див. норму ч. 2 ст. 3 чинного закону).

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62229.