Штраф за ігнорування ременів безпеки в автомобілях хочуть підвищити до 850 гривень. В Раді зареєстровано законопроект

June 19, 2018

18 червня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8492 “Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)”, який пропонує підвищити штраф за ігнорування ременів безпеки в автомобілі до 50 неоподаткованих мінімумів, що становить 850 гривень. Законопроект ініціював Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги” з метою зниження рівня смертності на дорогах України.

Законопроект зареєстрували у парламенті 25 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Ігор Діденко, Іван Крулько, Олександр Опанасенко, Ганна Гопко. Повний перелік депутатів, які ініціювали законопроект за лінком.

Сьогодні штраф за ігнорування ременя безпеки в Україні становить лише 51 гривню. Мізерне покарання спонукає водіїв та пасажирів порушувати правила дорожнього руху та нехтувати власною безпекою. Лише 15% українських водіїв користуються ременями безпеки. Це найнижчий показник у Європі, тоді як у Франції та Чехії він наближений до 100% (99 та 97% відповідно). У сусідній Польщі 83% автомобілістів користуються ременями безпеки.

Як вказано у пояснювальній записці до законопроекту, пристебнуті ремені безпеки можуть врятувати до 50% людей, що потрапляють у смертельні автокатастрофи. Щороку на дорогах України гине не менше 3,5 тисяч людей та травмується не менше 35 тисяч. Ремені безпеки могли б врятувати принаймні значну частину тих, хто знаходився в автомобілі під час ДТП.

Майбутній закон почне діяти через 3 місяці після підписання Президентом. У цей час має бути проведена інформаційна кампанія для громадян. Підвищення штрафу у першу чергу покликане спонукати до зміни поведінки українців та формування у пасажирів і водіїв звички пристібатися в авто.

Міжнародний досвід свідчить, що одним із найефективніших способів спонукати водіїв та пасажирів користуватися ременями безпеки, є посилення відповідальності за ці порушення. Наприклад, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, Словенії – 120 євро, Чехії – 77 євро. В Україні, за даними соціологічного дослідження, проведеного центром Ipsos, посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки підтримує 66% населення.

Повний перелік депутатів, які зареєстрували законопроект: Антон Геращенко, Іван Крулько, Олександр Опанасенко, Олексій Рябчин, Вікторія Сюмар, Ірина Суслова, Павло Кишкар, Ігор Діденко, Марія Іонова, Олег Мусій, Мустафа-Масі Найєм, Леонід Ємець, Тетяна Бахтеєва, Олександр Черненко, Андрій Немировський, Наталія Веселова, Олексій Мушак, Олена Сотник, Анна Романова, Ганна Гопко, Ірина Геращенко, Лев Підлісецький, Світлана Заліщук, Остап Єднак, Наталія Агафонова.

Законопроект ініціював Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги” з метою зниження рівня смертності на дорогах України.