Зареєстровано законопроект, що змінює порядок реорганізації «Укртелефільму» в НСТУ

March 16, 2016

Народні депутати 15 березня 2016 року зареєстрували у Верховній Раді України Проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення” щодо порядку приєднання ДП “Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» (проект № 4232, н.д. Вікторія Сюмар, Олександр Опанасенко, Олена Кондратюк, Ольга Червакова, Світлана Заліщук, Григорій Шверк, Юрій Павленко). Законопроект був розроблений за участі Інституту Медіа Права.

Відповідно до чинного закону, ПАТ “НСТУ” – майбутній суспільний мовник – має утворитися на базі державних телерадіокомпаній і «Укртелефільму». Станом на сьогодні, більшість ОДТРК закінчують процес злиття і перетворення у дирекції у складі об’єднаного суспільного мовника. Однак, реформу було заблоковано зумисними діями з боку ДП «Укртелефільм», який весь цей час не допускав представників державних установ на свою територію для проведення перевірок. Крім цього, на території підприємства є об’єкти, щодо якиx ідуть багаторічні судові тяжби. Це призвело до того,  що реформа суспільного мовлення де-факто зупинилася. 

У лютому 2016 року низка медійних організацій, зокрема, Інститут Медіа Права, а також Незалежна медійна рада звернулись до влади із вимогою вжити належних заходів задля припинення саботажу реформи.

Новий законопроект передбачає, що державне підприємство «Укртелефільм» буде перетворене в публічне акціонерне товариство (100% якого – у державній власності), після чого приєднане до вже створеного  на базі державних телерадіоорганізацій НСТУ.

Порядок перетворення державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”»  у публічне акціонерне товариство «Укртелефільм» встановлюватиметься Кабінетом Міністрів України.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=58404