Як захистити свій комп’ютер і пошту: відбулася серія вебінарів з цифрової безпеки для активістів

April 8, 2021

Українським журналістам та активістам можуть загрожувати хакерські атаки на їхні облікові записи і пристрої. Ми навчали представників громадянського суспільства захищатися від онлайн-загроз.

29 березня – 2 квітня Центр демократії та верховенства права, ІСАР Єднання та Український центр незалежних політичних досліджень у партнерстві з Міжнародним центром некомерційного права (ICNL) та Лабораторією цифрової безпеки провели серію вебінарів “Цифрова безпека для громадських активістів та активісток”. Кожен із них відвідало понад 50 представників ГО-сектору.

Організатори підготували цю серію аби навчити громадських активістів безпечно працювати у інтернеті, уникаючи хакерських атак та інших загроз доступними способами. Адже для організацій громадянського суспільства електронна пошта, соцмережі та месенджери як правило є ключовими засобами для комунікації зі світом.

Тож втрата доступу до них напряму загрожує роботі ОГС (до того ж, зловмисники можуть викрасти дані і використати їх на шкоду організації). Водночас, на відміну від бізнесового сектору, більшість ГО не мають змоги користуватися спеціалізованим програмним забезпеченням для захисту від атак. 

Тож експерти Лабораторії цифрової безпеки на лекціях розповідали про основні цифрові загрози, з якими можуть зіткнутися громадські активісти – і пояснювали, як гарантувати безпеку своїх онлайн-акаунтів, відповідати на загрози та користуватися загальнодоступними інструментами для захисту. До прикладу, учасники дізналися, що телефонні розмови та СМС – незахищений спосіб зв’язку, фішингове повідомлення може прийти у Instagram, а активістам та журналістам зламують не лише електронні пошти, а й месенджери. 

А оскільки для кожної ситуації доречні різні тактики захисту, то знання закріплювали на практичних завданнях: тут вже самі активісти мали знайти фішингові повідомлення чи перевірити якість власного паролю. Всього відбулося 5 вебінарів:

  • Перший з них, “Цифрова безпека – основні підходи”, зібрав 97 учасників і був вступним. Лектори пояснили, як слід організувати власну цифрову безпеку і з якими загрозами українські журналісти та громадські активісти вже зіткнулися.

    Запис вебінару дивіться за посиланням
    Презентацію лектора дивіться
    за посиланням
  • Другий семінар ми присвятили загрозам для онлайнових облікових записів. Тут розповіли учасникам про найпопулярніші способи їх зламу, як-то фішингові атаки, і відпрацьовували способи від них захиститися. 62 учасники пройшли цей тренінг.

    Запис вебінару дивіться за посиланням
    Презентацію лектора дивіться за посиланням
  • Логічним продовженням теми став третій семінар: йшлося про захист облікових записів. Слухачі дізналися, як перевірити, чи не “злили” їхні дані у відкритий доступ, як налаштувати безпеку облікового запису (для цього лектори показали покрокову інструкцію, а прикладом став акаунт у Google).

    Зокрема, йшлося про двофакторну автентифікацію, способи відновити доступ до запису і перевірку того, на яких пристроях відкриті ваші облікові записи. Участь у семінарі взяли 65 громадських активістів.

    Запис вебінару дивіться за посиланням: (частина 1; частина 2)
    Презентацію лектора дивіться за посиланням
  • “Безпечна комунікація”, – у цій частині говорили про безпечне спілкування в інтернеті та засоби захисту, зокрема в месенджерах. Лектори пояснили, чому так складно обрати “найзахищеніший” з них. А ще – розповіли 54 учасникам, як кожен користувач може подбати про безпеку своїх акаунтів.

    Запис вебінару дивіться за посиланням
    Презентацію лектора дивіться за посиланням
  • Останній семінар був присвячений темі захисту пристроїв. Експерти розповіли, як захистити комп’ютери та мобільні гаджети від фізичного зламу та хакерських атак. Йшлося також про збереження важливої інформації на пристроях. Семінар прослухали 53 учасників.

    Запис вебінару дивіться за посиланням
    Презентацію лектора дивіться за посиланням

Цей захід відбувся в рамках проєктів: “INSPIRES”, що реалізується Міжнародним центром некомерційного права (ICNL) та “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується ІСАР Єднання, Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Проведення цього заходу стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).