5 документальних фільмів про тютюнову індустрію

September 10, 2021

Документальне кіно – відмінний спосіб пізнання світу. Ви ніби як сидите в комфорті, але при цьому занурюєтеся в паралельну реальність, знайомитеся з правилами гри різних індустрій. 

Зібрали для вас декілька документальних фільмів ХХІ сторіччя про те, чим живе тютюнова індустрія і як вона влаштована зсередини.
 

1. “Тютюн: як він вбиває” (Tobacco: How It Kills, 2014)

У ХХ столітті 100 мільйонів смертей було пов’язано з вживанням тютюну. Якщо нинішні тенденції збережуться, тютюн призведе до смерті більш ніж мільярда людей у ХХІ столітті. Для того, щоб привернути увагу до цього питання, автори фільму показують його шкідливий вплив на тіло та ілюструють, як тютюн пошкоджує життєво важливі органи людини.

 

2. “Згубна звичка” (Addiction Incorporated, 2011)

Кіно про життя вченого, Віктора Денобла, який прийшов працювати у компанію “Філіп Морріс”. Він дізнається, що причиною залежності від сигарет є нікотин, а компанії цей факт вже відомий. Вчений пропонує компанії створити сигарету із вмістом тютюну, натомість без нікотину. 

 
3. “Спокушання курінням” (The Seduction of smoking) 

Цикл документальний фільмів репортера Пітера Тейлора, удостоєного професійних нагород у Великій Британії, який останні 30 років вивчає і розслідує як тютюнові компанії маніпулюють людськими слабкостями. 

  • Biggest consumer killer?: | Ep 1 | (2020)

У першій серії документального серіалу про тютюнову індустрію автор досліджує як зовнішній вигляд пачки сигарет може зменшити привабливість для споживачів. І навіть отримує рідкісний доступ до другої у світі тютюнової компанії British American Tobacco.

  • Do you vape?: | Ep 2 (2021)

Друга серія присвячена Південній Америці, континенту з найвищим показником куріння чоловіків у світі, на прикладі якої показано чи можна довіряти тютюновій індустрії, коли вона каже, що не спокушає молодих людей палінням. Автор фільму опиняється в Австралії, де отримує унікальний доступ до другої за величиною тютюнової компанії світу, щоб дізнатися, чому тисячі молодих людей у всьому світі спокушаються щоденним курінням.

 
4. “Тютюнова змова” ( Tobacco Conspiracy: The Backroom Deals of a Deadly Industry, 2018)

Захопливе документальне розслідування французько-канадського виробництва, яке охоплює три континенти і розкриває величезну змову тютюнової промисловості, котра завойовує нові ринки через корупцію та маніпуляції. Щоб протистояти картелю, антитютюнові рухи організовуються і набирають обертів, але боротьба залишається запеклою. Шокові інтерв’ю, захопливі епізоди про те як конфліктують приватні інтереси та суспільне благо. 

 

5. “Тютюнові війни” (Tobacco wars, 2009)

Всебічно глибокий, збалансований і часто шокувальний погляд на тютюнову промисловість. Вся історія тютюнової індустрії: від появи сигарети до її становлення як одного з найприбутковіших бізнесів у світі. Розповіді від перших осіб тютюнових компаній та інсайдерська документація доводять, як компанії, знаючи про зв’язок між тютюнопалінням та хворобами, спокушають людство небезпечним продуктом.