Про викриття діяльності ГО “Здорові ініціативи”, яка підриває політики громадського здоров’я за фінансування тютюнової індустрії

November 12, 2021

Агресивна та оманлива тактика тютюнової промисловості з використанням глобальних філантропічних підходів до фінансування або партнерства з організаціями у медичній, науковій та економічній сферах підривають зобов’язання Сторін РКБТ ВООЗ, зокрема, Статтю 5.3, а також загальні цілі Конвенції.

«Фонд за світ без куріння» (Foundation for a Smoke – Free World) створений тютюновою транснаціональною компанією Філіп Морріс Інтернешнл (PMI), просуває корпоративні інтереси тютюнової компанії, про що стверджує Всесвітня організація охорони здоров’я. Генеральна Асамблея ООН визнала «фундаментальний конфлікт між інтересами тютюнової промисловості та інтересами здоров’я населення», з огляду на це ВООЗ та провідні міжнародні інституції у сфері громадського здоров’я відмовилися від будь-якої співпраці з Фондом.

Tobacco Tactics провели аналіз документів та матеріалів Фонду з відкритих джерел та виявили, що «Фонд за світ без куріння» координується PMI та щедро фінансує ініціативи, спрямовані на дискредитацію політики у сфері контролю над тютюном. Ні для кого не секрет, що Фонд працює в інтересах свого засновника і не може представляти інтереси громадського здоров’я.

В Україні кошти від «Фонду за світ без куріння» компанії PMI отримує нещодавно створена громадська організація «Здорові ініціативи» (Healthy Initiatives) Healthy Initiatives, яка намагається своєю діяльністю маскуватися під громадські ініціативи, пов’язані з контролем над тютюном. У своїх матеріалах «Здорові ініціативи» просувають так звану тактику “зниження шкоди”, яка передбачає спонукання до вживання тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕН). ВООЗ однозначно заявляє, що вживання будь-яких тютюнових виробів завдає катастрофічної шкоди здоров’ю людини та призводить до захворювань та передчасної смерті. Зокрема, в аерозолях, що утворюються в процесі використання ТВЕН, деякі токсичні речовини містяться в більш високих концентраціях, ніж в інших традиційних сигаретах.

Будь-яка інформація або діяльність, що стосується тютюну та громадського здоров’я та виходить з-під пера організацій, які фінансуються тютюновою індустрією включно з «Фондом за світ без куріння» компанії PMI та ГО «Здорові ініціативи», відстоює корпоративні інтереси тютюнової індустрії. Сторони, які співпрацюють з цими організаціями, ставлять під загрозу власну експертну й ділову репутацію та можуть бути використані для просування корпоративних інтересів тютюнової компанії «Філіп Морріс». Секретаріат Конвенції розглядає цю профінансовану тютюновою промисловістю ініціативу, як явну спробу порушити положення РКБТ ВООЗ шляхом втручання в державну політику, та закликає усі сторони Конвенції відмовитися від співпраці з Фондом та його афілійованими організаціями.

Громадські організації, що понад 10 років працюють над удосконаленням системи громадського здоров’я у сфері контролю над тютюном закликають усі урядові та громадські організації, експертів та лікарів, що працюють у сфері громадського здоров’я, не співпрацювати з організаціями, які прямо або опосередковано фінансуються тютюновою індустрією або особами пов’язаними з нею.

Спільна заява Центру громадянського представництва «Життя», Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) та Мережі відповідальних