Нове законодавство для волонтерів: як війна пришвидшила зміни

September 26, 2022

15 вересня в рамках ІІ Форуму правових реформ для організацій громадянського суспільства: нові виклики та досягнення в умовах війни відбулася панель “Нове законодавство для волонтерів: як війна пришвидшила зміни”. 

Учасниками панелі стали Марина Потапенко, заступниця міністра молоді та спорту України, Оксана Суліма, заступниця генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей, керівник експертної групи з питань розвитку системи надання соціальних послуг (Міністерство соціальної політики України), Юрій Мироненко, помічник народного депутата України Романа Грищука, а також Наталія Повтарь, юристка ЦЕДЕМ. Модерував панель Максим Лациба, керівник програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД. 

Під час панелі учасники обговорили досягнення у сфері законодавства для волонтерів, які стали можливими завдяки ефективній співпраці громадянського суспільства, експертних організацій та органів влади, а також плани на майбутню діяльність в цьому напрямку.

Наталія Повтарь зазначила, що  великим поступом щодо розвитку волонтерського руху стали ухвалені закони №2519-ІХ та №2520-ІХ, які вносять зміни до Закону України “Про волонтерську діяльність” та Податкового кодексу України задля підтримки волонтерів та ОГС. Вона відзначила, що навіть попри війну, вдалося зареєструвати законопроекти та проголосувати їх у стінах Верховної Ради України, імплементувавши в них положення Карти правових реформ, розроблені ще до початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України.

Оксана Суліма також відзначила налагоджену та ефективну співпрацю громадськості та влади заради перемоги. За її словами, після прийняття вказаних Законів необхідно доопрацювати постанови Кабінету Міністрів України, зокрема, щодо питань надання одноразової грошової допомоги та залучення волонтерів до окремих видів волонтерської діяльності. Окрім того, за її словами, Міністерство соціальної політики України продовжує роботу щодо створення інформаційного ресурсу для волонтерів, а також, спільно із Міністерством молоді та спорту України працює над рішеннями, котрі стимулюватимуть волонтерство в Україні. 

Марина Потапенко відзначила участь волонтерів у боротьбі та відбудові України, а також поділилась ідеями Міністерства молоді та спорту України щодо стимулювання волонтерства в Україні. Зокрема, йдеться про різноманітні заохочення для активних волонтерів, приєднання України до Європейського корпусу солідарності та продовження роботи міністерства над державною програмою “Молодь України”, в рамках якої реалізуються питання підвищення рівня залученості та підтримки волонтерства, навчання волонтерів тощо. За її словами, волонтерство має бути зрозумілим для суспільства, однак і не надмірно регульоване державою.

Насамкінець Юрій Мироненко розповів про окремі питання, над якими працюють у Верховній Раді України. Серед них – унормування оподаткування благодійних коштів, зібраних індивідуальними волонтерами на їхні банківські рахунки, пошук рішень щодо спрощення реєстрації ГО та БО в умовах війни та отримання ними ознаки неприбутковості, а також питання конкретизації статусу автомобілів, ввезених на потреби ЗСУ як гуманітарної допомоги та уточнення процедури легалізації та розмитнення таких транспортних засобів.