Як отримати офіційну інформацію в суді? Звертаємось до суддів-спікерів

October 27, 2022

Як функціонує судова влада в Україні та як триває розгляд окремих справ, котрі нерідко мають суспільний розголос – це завжди складне питання для громадян, як і робота суддів загалом. Журналісти, котрі пишуть і знімають про судову владу – не виняток. А особливо під час повномасштабної війни рф проти України, коли увага до судів ще більше. Адже саме в судах розглядають справи зрадників, колаборантів, а іноді й російських окупантів.

Аби налагодити комунікацію між судами та громадськістю, у 2015 році (на старті судової реформи) Рада суддів України започаткувала інститут судді-спікера. Таким чином, судді почали безпосередньо спілкуватися із суспільством. Вибудовувався діалог, а служителі Феміди отримували зворотній зв’язок.

Кодекс суддівської етики вказує, що суддя повинен проявляти повагу до права на інформацію про судовий розгляд та не допускати порушення принципу гласності процесу (стаття 11 Кодексу). Отже, судова влада взаємодіє із суспільством за допомогою різних форматів комунікації. Зокрема – із представниками медіа, які можуть забезпечувати громадськість інформацією спільно із суддею-спікером відповідного суду.    

Хто такий суддя-спікер?

Відповідно до рішення Ради суддів України №14 від 12 березня 2015 року, затверджено  рекомендації міжнародної конференції «Зміцнення довіри до судової влади через покращення взаємної комунікації», а тому збори суддів кожного суду обирають суддю, на якого покладені функції судді-спікера.

Збори суддів також затверджують положення, яке регулює роботу судді-спікера конкретного суду. Наприклад, таке положення можна знайти на офіційному вебсайті Господарського суду Сумської області. У ньому визначено, що: 

Суддя-спікер – суддя, який уповноважений висвітлювати офіційну позицію від імені суду, брати участь у публічних заходах за участю представників ЗМІ, а також виконувати інші повноваження, спрямовані на реалізацію комунікаційної стратегії суду.

Які функції у судді-спікера?

Головне завдання судді-спікера – взаємодіяти з громадськістю, адже для суспільства важливо, щоб суд публічно висвітлював свою роботу, надаючи коментарі, офіційні відповіді, інтерв’ю від імені суду представникам медіа. Особливо значущим це стає, коли суд розглядає справи, що становлять суспільний інтерес, або набули медійного розголосу.

Чи є межі у судді-спікера при коментуванні судових справ?

Зважаючи на те, що суддя-спікер є передусім професійним суддею, який вирішує спори у різних ситуаціях, як-то в адміністративних, господарських, цивільних, кримінальних справах, він все ж має певні рамки у висвітленні деталей, які стосуються розгляду конкретної справи.

Бангалорські принципи поведінки суддів встановлюють, що перед  розглядом  справи  суддя повинен утримуватись від будь-яких коментарів, що могли б якимось чином вплинути на перебіг справи чи поставити під сумнів справедливе ведення процесу. Тож суддя утримується від тих публічних та інших коментарів, які можуть перешкодити неупередженому розгляду справи стосовно певної людини чи питання. Такі ж вимоги покладені на суддів у статті 12 українського Кодексу суддівської етики.

Наприклад, у 2002 році Європейський суд з прав людини у справі Лавентс проти Латвії  встановив порушення статті 6 (право на справедливий суд) Європейської конвенції саме з такої причини. Суддя ще до постановлення рішення у справі дала інтерв’ю, у якому висловилася про те, що підсудний принаймні частково винен: «Сьогодні я ще не можу сказати, чи вирок буде обвинувальним, чи міститиме часткове виправдання».

Тож суддя-спікер може надати коментар про загальні питання функціонування судової системи, або конкретніше – про рух судової справи, чи прийняте рішення у конкретній справі. Важливо памʼятати, що суддя не може висловлювати власні думки щодо справ, коментувати майбутні рішення чи надавати юридичні консультації громадськості і представникам медіа. 

Як знайти суддю-спікера?

На вебсайті Судової влади України можна віднайти контакти усіх судів, однак дізнаватися, хто є суддею-спікером конкретного суду в період дії воєнного стану, потрібно у самому суді. Також можна відправити своє запитання до судді-спікера на електронну пошту суду. З міркувань особистої безпеки суддів, наразі більшість інформації про них прибрана з публічного доступу.

Радимо журналістам та громадським активістам отримувати офіційну інформацію від суддів-спікерів, які працюють в кожному суді в Україні. Адже її використання зробить ваші публікації достовірнішими та збалансованішими.