Розпочався візит української делегації представників ОГС та державних органів до Німеччини

April 20, 2023

19 квітня розпочався візит з обміну досвідом української делегації представників громадського сектору та державних органів з німецькими урядовими відомствами. До складу української делегації увійши Марія Гелетій (ІСАР Єднання), Анна Ісічко (ЦЕДЕМ), Марія Полоз (ЦЕДЕМ), Максим Лациба (УНЦПД), Юлія Деркач (Карітас України), Анатолій Мовчун (Державна служба фінансового моніторингу України), Денис Хохлов (Міністерство фінансів України), Анна Благовісна (Офіс Генерального прокурора), Анна Заславська (Державна податкова служба), Олександр Табак (Міністерство закордонних справ України), Антон Криворучко (СБУ), Ірина Притискач (Національний банк України). 

Зі сторони Німеччини були представники цілої низки органів, залучених до національної оцінки ризиків (НОР). Федеральне міністерство фінансів, яке відповідає за проведення національної оцінки ризиків Німеччини, наразі готується до наступного раунду національної оцінки ризиків і вдосконалює його методологію, поділилося правилами, методами та підходами її проведення.

Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини, яке виступило співорганізатором цього візиту, поділилось досвідом успішного проведення секторальної оцінки ризиків неприбуткових організацій. Їх досвід високо оцінили боку FATF та Moneyval. Також фахівці німецького МВС разом з експертами Федерального міністерства юстиції поділились специфікою заборони діяльності неприбуткових організацій, які здійснюють терористичну діяльність або фінансують тероризм. Представники Фінансової розвідки Німеччини розповіли про поточну ситуацію з порушеннями, які допускають НПО у сфері протидії фінансуванню тероризму.

Представники української сторони активно ставили питання та ділились особливостями здійснення фінансового моніторингу та національної оцінки ризиків з німецькими колегами. Дискусія вийшла дуже жвавою і дозволила зав’язати плідні контакти для подальшої співпраці.

Представники німецьких федеральних органів наголосили на важливості співпраці з неприбутковим сектором, який виступає “не ворогом, а партнером” і є дуже корисним. Така співпраця несе ряд вигод державному сектору, зокрема:

  1. Отримання актуальної і безпосередньої інформації про стан загроз та проблем у секторі, адже неприбутковий сектор краще знає, що його турбує.
  2. Можливість розробки профілактичних заходів для запобігання терористичній загрозі в секторі.
  3. Виконання важливих термінових гуманітарних та благодійних завдань в кризових ситуаціях та на кризових територіях, коли дії силами лише державних органів є неефективними та повільними.

Ми дякуємо Міністерству закордонних справ України, Федеральному міністерству внутрішніх справ Німеччини та німецькій неприбутковій організації VENRO за допомогу в організації цього візиту. Ми впевнені, що досвід отриманий обома сторонами сприятиме демократизації та розумній ефективності фінансового моніторингу неприбуткового сектору обох країн.