Податки: підняти всім, але тільки не “ТВЕНАМ”?

September 20, 2024

Цьогорічний бюджет потребує додаткових 500 млрд грн для армії. Нещодавно парламент вирішив, що цю бюджетну дірку будуть закривати з кишені, зокрема, населення. 

Так, підвищення ставок податків і військового збору (з 1,5% до 5%) стосуватиметься найманих працівників, ФОП-ів усіх груп тощо. Тобто добросовісних платників податків.

Окрім того, вже є рішення щодо запровадження акцизу на солодкі газовані напої (рішення Комітету, далі голосування Верховною Радою).

Якщо вже всі долучаються у такий складний час для держави до закриття бюджетних дірок, то чому існує індустрія, якій, навпаки, надаються переваги, коли всі затягують паски?

Успішна практика, що нівелюється одним махом

А індустрія ця “до болю” відома кожному. Настільки відома, що один з трьох молодих людей вживає продукцію цієї індустрії (за даними КМІС). Йдеться про індустрію, що вбиває щороку 130 000 українців, та її дітище під назвою ТВЕН (тютюновмісні вироби для електричного нагрівання з електронним управлінням, розмовна назва «стіки»).

Слід віддати належне: у 2021 році Верховна Рада України, усвідомлюючи серйозність шкідливого впливу на життя українців тютюнових стіків, застосовуючи податковий інструмент, урівняла акциз на ТВЕН і сигарети. Фактично лише за 1 рік це допомогло забезпечити надходження у державний бюджет понад 8 млрд грн:

з 1,7 млрд грн у 2020 році до 10,2 млрд грн у 2021 році

Однак Міністерство фінансів України, яке є розробником нового календаря встановлення акцизного податку на тютюн, вирішило, що таку успішну практику України треба нівелювати.

Для цього обрано наступний інструмент: 

  1. зробити знову різними ставки акцизу на ТВЕН і сигарети;
  2. ставка акцизу на ТВЕН буде меншою на 20% від ставки акцизу на сигарети;

І замість акцизу у розмірі 90 євро (такий акциз мав бути вже у 2025 році на виконання Директиви 2011/64/ЄС), Мінфін пропонує зменшення акцизу на ТВЕНи 72 євро. І це аж у 2028 році. 

Станом на зараз парламент підтримав цю пропозицію Мінфіну (законопроєкт № 11090) у першому читанні, й триває підготовка профільним Комітетом до другого читання.

Вихід є. Ціна 120 євро

У контексті прогнозування наслідків підвищення акцизу на тютюнові вироби дослідники із Віденського інституту міжнародних економічних досліджень (wiiw) зробили порівняння:

урядового законопроєкту №11090 (акциз 72 євро на ТВЕН) та альтернативного законопроєкту № 11090-3 (акциз 120 євро на ТВЕН). 

Оцінка проводилась щодо впливу двох сценаріїв підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби і за цим розраховувались фінансові надходження до бюджету, поширеність вживання тютюнових виробів та запобігання смертності.

За результатами дослідження

  • урядова модель підвищення тютюнового акцизу дозволить врятувати життя 65 тисячам українцям до 2028 року, тоді як альтернативна допоможе запобігти 165 тисячам передчасних смертей;
  • урядова модель (акциз на ТВЕН 72 євро) дозволить залучити до бюджету додаткових 3,69 млрд євро (157,8 млрд грн) до 2028 року, тоді як альтернативна (акциз на ТВЕН 120 євро) принесе 5,22 млрд євро (223,7 млрд грн) додаткових податкових надходжень. 

Тобто альтернативна модель (120 євро на ТВЕН і сигарети) за всіма показниками вигідніша для держави.

Входиш у ТОП-3 платників податків РФ? Отримай пільгу 

Триває 11 рік російсько-української війни. Україна, бореться за своє існування та визнає дві провідні тютюнові компанії світу Philip Morris International та Japan Tobacco International міжнародними спонсорами війни.

Водночас близько 80% ринку ТВЕНів в Україні контролює тютюнова компанія Philip Morris International (так звані “айкоси”). 

Крім того, у середині 2024 року до України заходить новий тютюновмісний виріб для нагрівання Ploom від тютюнової компанії Japan Tobacco International.

Ці дві тютюнові компанії продовжують наповнювати бюджет РФ та міцно закріпились у ТОП-3 “Найбільших іноземних компаній” на російському ринку. 

Чи це просто збіг? 

Висновок один. два. нуль. євро

Нині Єврокомісія розглядає рішення про підвищення акцизу до 180 євро за 1000 сигарет у своєму проєкті перегляду Директиви 2011/64/EU.

Підсумуємо фактори, які маємо сьогодні: підняття податків для всіх (без усіляких преференційних пільговиків), успішний (поки що) працюючий досвід акцизу для ТВЕНів, визнання міжнародними спонсорами війни, аналітика дослідників на користь вищого акцизу. Яких аргументів ще бракує для логічного встановлення акцизу 120 євро на тютюнові вироби? 

Альтернативна модель оподаткування ТВЕНів і сигарет (120 євро) за всіма показниками вигідніша для української держави.