Менторська програма 5.0 офіційно закінчилася!

September 25, 2024

19-20 вересня у Києві відбувся підсумковий захід Менторської програми 5.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства.

 

За 7 місяців реалізації Менторської програми 5.0 організації-менті розробили та частково втілили 22 адвокаційних планів. Крім підтримки менторів, на менті також чекали 22 години навчання. Участь в три денному менторському таборі, та супровід команди. 

Програму втілювали в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізує консорціум у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) і Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

«Сьогодні завершується п‘ята, дуже важлива Програма,…..» – зауважив у вступному слові Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, керівник проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України»: «Сьогодні є дуже великий запит від організацій на індивідуальне та інклюзивне менторство, і ми дуже раді, що ця програма існує. Ми вдячні і менті, і менторам, за те, що вони об’єдналися та пройшли цей шлях разом. Ідея організаційного  менторства була запроваджена ЦЕДЕМ, і цей підхід продовжує жити, адже дає реальні результати».

Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права, акцентувала на важливості масштабування і поширення досвіду менторства мережею випускників – як авторитетних учасників. “Я вас дуже закликаю – бути адвокатами, промоутерами, тими, хто може закликати, запрошувати своїх колег, партнерів, новостворені організації – до того, щоб долучатись до нашої менторської програми”.

Також вона подякувала команді Менторської програми та учасникам і учасницям: “Всією командою проекту ми робимо все можливе, щоби вона відбувалася. Але чи вона відбудеться, залежить не тільки від нас, а й від вас: від організацій, які хочуть навчатися, від менторів, які готові ділитися своїми знаннями. І тому вже сьогодні це означає, що вона відбулася. І це круто. Тому величезна подяка вам! Я хочу, щоб і ви подякували собі!”.

Анна Ісічко, координаторка проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», заступниця директорки ЦЕДЕМ, підкреслила, що Менторська програма унікальна також тим, що протягом п’яти років стабільно демонструє довгострокові результати, які стосуються усіх сфер життя.

“У взаємопраці, взаємодії менторів і менті виграють всі. Це саме та програма, яка дозволяє нам надихнутися один в одного і я щаслива, що сьогодні ми будемо говорити з вами про ті проекти, які ви змогли реалізувати. Все, що ви робите, ви маєте робити з любов’ю. Якщо немає любові – немає сенсу, не буде повноти. Адвокаційна робота  – це тяжка робота, але якщо в цю роботу не вкладати душу, навряд чи мо змогли би впоратися з викликами. Я дуже радію, що з кожним роком все більше людей дізнаються про цю програму”.

Анна також подякувала захисникам України, завдяки яким захід зміг відбутися: “Ми в неоплатному боргу перед ними, але ми можемо робити все що від нас залежить, щоби теж вносити свою часточку і боротьбу зі злом, в боротьбу з ворогом. Кожного дня ми прокидаємося і змінюємо світ довкола нас на краще”.

«Кожну програму ми збираємо  та аналізуємо зворотний зв’язок від менторів і менті, після чого доповнюємо наступну програму. Зокрема, цього року Менторська програма  була унікальна кількістю менторський пар, кількістю візитів та залученістю до менторства членів команди менторських ОГС», – розповіла  координаторка Менторської програми 5.0 Тамара Борисова.

Також Тамара підкреслила вплив програми на організації-менторів 

За результатами оцінки програми менторами:

Загальна оцінка цінності та важливості менторської програми 9,6 з 10 можливих балів. це найвища оцінка за 5 ітерацій проєкту, зазначила Тамара.

    • Оцінка рівня вмінь і та навичок бути ментором/менторкою – від 6,1 до 8,9 (+2,8).
    • 86% відзначили вплив Менторської програми на їхню безпосередню спроможність бути менторами.
    • 83% зазначили, що участь у Менторській програмі покращила та підтримала їх емоційний стан.
  • 48% відзначили, що менторство стало частиною їх професійного профілю,
  • 52% менторів відзначили, що впевненіше почуваються, надаючи менторські послуги, та закріпили на практиці досвід бути ментором/менторкою,
  • 68 % опитаних менторів готові в майбутньому надавати менторські послуги.

“Ми підсилили свою спроможність консалтингових послуг, тому розглядаємо це як додатковий напрямок діяльності. Ми спланували залучення інших членів організації в надання консультацій менті та впровадили цей план.”

“Організація, яка не тільки сама динамічно розвивається, а й допомагає рухатись до мети іншій – це величезний оргрозвиток для нас, гордість бути менторами допомагає бути кращими і не схиблювати. Ми усвідомили, що нам потрібно і надалі багато вчитись і розвиватись.”

“Мені стали заздрити інші члени команди, які не пройшли ))”

“Менторство стало частиною профілю організації.”

 – коментують цьогорічну Програму представники організацій-менторів.

ОГС-Менті  розповідають: 

“У рамках Менторської програми 5.0 я значно поглибила свої знання в галузі стратегічного планування та лідерства. Регулярні зустрічі з ментором та участь у різноманітних воркшопах дозволили мені вийти за межі своєї комфортної зони та розкрити свій потенціал як лідера.”

“Участь у програмі стала важливим етапом для розвитку нашої організації, допомігши підсилити спроможності в адвокації та організаційній діяльності. За цей період вдалося глибше структурувати нашу діяльність, вдосконалити підходи до координації проєктів і значно розширити нашу мережу партнерів.”

“Ми виросли у своїй оргспроможності, отримали знання, розширили свої можливості, знаємо, як проводити активність.”

“Програма надала глибоке розуміння сучасних методологій управління проектами, фінансового планування та комунікації в діяльності ГО. В межах заходів програми цінною була можливість обмінюватися досвідом з експертами галузі та іншими учасниками програми. Ми навчилися використовувати різні стратегії комунікації, що допомогло покращити взаємодію в команді, з партнерами та ЦА.”

“Змінилось ставлення до діяльності нашої громадської організації з боку органів місцевого самоврядування, в кращу сторону.”

  • Оцінка рівня знань щодо адвокації в ОГС менті – зросла від 3,9 до 7,4 з 10 можливих балів.
  • Оцінка рівня реалізації адвокаційного плану в рамках Менторської програми – 52%
  • Оцінка спроможності самостійно розробляти та впроваджувати адвокаційні плани –досягла позначки 7,2 з 10

Наприкінці фінальної зустрічі учасники та учасниці за допомогою фасилітаторки Вікторії Мришук  з’ясували Що допомагало на шляху до мети? Обговорили виклики та перспективи менторства як з позиції менті, так і з позиції менторів. 

Детальніше про теми, над якими працювали ментори й менті, а також попередні результати, яких вдалося досягнути за цей короткий час, – читайте у Випускному журналі Менторської програми 5.0.

Підсумковий журнал Менторської програми 5.0 дивіться за посиланням.

Менторська програма 5.0 для підсилення адвокаційних та інших  спроможностей організацій громадянського суспільства з різних куточків України впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.