Маніпуляція століття або історія липового фенікса

July 27, 2021

25 липня 2021 року представник всесвітньо відомої транснаціональної тютюнової корпорації Філіп Морріс Інтернешнл (Philip Morris International – PMI) зробив гучну заяву. Відтепер тютюнова компанія нібито стає поборником здоров‘я націй і народів. Так, PMI пропонує британському уряду заборонити продаж сигарет щонайменше на 10 років.

Навіщо? Щоб спонукати споживачів тютюнових виробів переходити на “безпечні” електронні пристрої для куріння (електронні сигарети, пристрої для нагрівання тютюну) – те що в народі називають “вейпи”, які тютюнова індустрія несправедливо називає продуктами зниженого ризику (ВООЗ так не вважає, до речі). Якщо ж подивитися на ситуацію під іншим кутом та “відфільтрувати” заяви компанії про небезпечність електронних систем нагрівання тютюну, то можна дійти висновку, що все це чергова маніпуляція свідомістю споживачів.

Філіп Морріс постає свого роду “феніксом”, який з одного боку дарує шанс кинути курити сигарети, а з іншого – шукає можливість зберегти бізнес і надприбутки від тютюнової залежності понад 1.1 мільярда курців у всьому світі. А саме – збільшивши продажі своїх електронних пристроїв для куріння.

У Дослідженнях американського Управління з продовольства і медикаментів (U.S. FDA), зроблених у 2018 році, стверджують, що електронні сигарети є не менш небезпечними за звичайні. 

Центр Громадського Здоров’я МОЗ України з посиланням на міжнародні джерела також вказує, що стіки для новітніх систем куріння містять тютюн і викликають залежність. А відмовитися від їх вживання може бути так само складно, як і від куріння звичайних сигарет. 

Тож усі заяви тютюнової індустрії на тему проведених досліджень про вплив таких стіків на здоров’я людей є маніпулятивними, а за результатами деяких незалежних досліджень доведено, що при використанні тютюнових виробів для нагрівання рівень деяких токсичних речовин, що виділяються, – набагато вищий, ніж у сигаретах

Цікаво, що відповідно до Глобального індексу втручання тютюнової промисловості, автори якого аналізували, як уряди 33 країн з січня 2017 по грудень 2018 імплементували статтю 5.3. Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, Велика Британія мала найнадійніший захист від впливу тютюнової індустрії серед досліджуваних країн. Проте вже наступного року погіршила свої позиції та зайняла 4 місце з 57 проаналізованих країн.

То хто переможе: липовий тютюновий фенікс чи здоровий глузд не піддаватися на маніпуляції тютюнової індустрії – побачимо вже незабаром.