Підняти в десять разів штраф за ігнорування пасків безпеки

March 11, 2019

Вчора у парламенті було зареєстровано законопроект N10131, який ініціював та розробив Центр демократії та верховенства права. У документі ми пропонуємо підняти штраф у 10 разів до 510 гривень, що на наше переконання, дасть імпульс для зміни поведінки українців та формування у них стійкої звички пристібатись на будь-якому місці в авто.

За даними соціологічних досліджень, 66% українців підтримують ідею підвищення штрафів за ігнорування пасків безпеки. Це дасть можливість врятувати сотні життів щороку. Бо за даними ВООЗ, половину життів у смертельних аваріях можна було б врятувати, якщо водій та усі пасажири в авто були пристібнуті.

Останні кілька днів в новинах та соцмережах гуляють фотографії епатажної новозеландської соціальної реклами зі знімками чоловіків, які завдяки паску безпеки вижили в автокатастрофі. Найбільше вражає навіть не натуралістичність забоїв, ран та символічного сильного сліду від паска безпеки, а те, що це реальні історії реальних людей.

Але зараз трошки про інше. У Новій Зеландії штраф за ігнорування паска безпеки становить 150 доларів для водія та кожного непристібнутого пасажира. Штраф за це порушення в Україні – менше 2 доларів. І це власне причина, чому соціальної реклами для порятунку людських життів в Україні замало.

Мізерний штраф у 51 гривню дає людині розуміння, що ігнорування паска безпеки є незначним порушенням. Адже низький штраф це сигнал і для громадян, і для правоохоронців, що паски безпеки не є чимось дуже важливим.

Вирішити цю дилему може Верховна Рада вже до завершення скликання. На те, щоб ухвалити законопроект у депутатів достатньо часу. Ми неодноразово бачили, як за потреби закони ухвалювались через лічені дні після реєстрації, бо на те була політична воля. Це наша друга спроба здійснити таку зміну. Минулого року законопроект N8492, яким пропонувався штраф 850 гривень, вже через 3 місяці був ухвалений на ура у першому читанні, півтора місяці з яких Рада була на літніх канікулах. У другому читанні для ухвалення не вистачило голосів, втім проти не проголосував жоден народний депутат.

Ми закликаємо депутатів відповідально поставитись до останнього року роботи Ради цього скликання та ухвалити новий законопроект про підвищення штрафів у першому читанні в цілому.

Підвищувати штрафи перед виборами – непопулярний крок. Це зрозуміла річ. Втім люди гинуть на дорогах щодня, незалежно, виборчий це рік, чи ні.

Я дуже дякую за підтримку нашої ініціативи народним депутатам Антону Геращенко, Івану Крулько, Ганні Гопко, Ірині Геращенко, Ігору Дідено, Олені Сотник, Анні Романовій, Олексію Рябчину, Мустафі Найєму, Леоніду Ємцю, Світлані Заліщук, Остапу Єднаку, Ірині Сусловій, Олександру Опанасенко, Марії Іоновій, Ярославу Маркевичу, Андрію Вадатурському, Олександру Черненку, Вікторії Войціцькій, Григорію Шверку.

Матеріал опубліковано у виданні “Українська правда”.