100 днів президента Володимира Зеленського: результати опитувань

August 28, 2019

28 серпня директор ЦЕДЕМ Тарас Шевченко взяв участь у брифінгу “100 днів президента Володимира Зеленського: результати опитувань”. Про результати експеретного опитування, у порівнянні із загальними настроями населення, розповіли представники Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Ірина Бекешкіна, Олексій Гарань та Сергій Шаповалов, а також Валерій Пекар, громадський діяч, член громадського об’єднання «Виборча рада UA». 

Ірина Бекешкіна зауважила, що президент Володимир Зеленський зараз має довіру 70% громадян. Жоден попередній український президент такої довіри не мав, і лише у Ющенка було приблизно понад 50%. 

63% громадян позитивно оцінюють перші кроки президента і його команди, негативно – лише 13%. Ще 24% не визначилися. Позитивно оцінюють перші кроки президента у всіх регіонах: у Західному 72%, Центральному – 65%, Південному – 48%, Східному – 64%. Такі результати соцопитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Опитування відбувалося 8-20 серпня 2019 року. Загалом опитали 2040 респондентів, старших 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За даними експертного опитування, теж проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва 19-26 серпня, експерти оцінили діяльність Зеленського у перші 100 днів на посту Президента у 3,7 бала за 10-бальною шкалою. Усього в опитуванні взяв участь 51 експерт. 

Тарас Шевченко прокоментував дані опитування громадськості з точки зору зміщення кредиту довіри: вона могла зміститися від громадських організацій до владних інституцій. Адже саме слабкістю  інституцій та недовірою до них могла пояснюватися така потужна роль громадянського суспільства. 

“За 100 днів найбільша зміна, яка відбулася, –  це зміна настроїв населення, показник, який найбільше впливатиме на майбутнє. Це стосується і економіки, адже це зміна настроїв інвесторів. Хочу нагадати, що перед першим туром виборів ми насправді найбільше переймалися з приводу потенційних масових протестів, невизнання результатів виборів одним із кандидатів, занадто близькі результати, заворушення. Це був найкатастрофічніший сценарій для бізнесу та інвестицій,” – відзначив Тарас Шевченко. 

Також директор ЦЕДЕМ спрогнозував потенційно лише незначне падіння рейтингу Зеленського після першого року президентства: “Бачимо швидкі рішення, швидкі кадрові призначення, буде швидке призначення уряду. Також кроки щодо скасування депутатської недоторканності, зменшення кількості депутатів, – будуть позитивно оцінені суспільством. Це, у тому числі, підтримуватиме рейтинги.”

Також Тарас Шевченко відзначив глобальне перекладання діяльності  персоналій на макротренди, наприклад світовий економічний підйом; та зміну очікувань населення, які все ще високі, однак не порівнювані із захмарними післяреволюційними очікуваннями: “Наразі емоційно інший рівень оптимізму і від постреволюційного і швидше за все не буде таких розчарувань, або вони будуть значно м’якшими.”

Фото Українського кризового медіа центру