“Активізм без пошкоджень та проваджень”: фінішував онлайн-курс для громадських активістів

February 26, 2021

24 лютого завершився останній тренінг онлайн-курсу “Активізм без пошкоджень та проваджень”. Понад 40 його слухачів зареєструвалися, аби пройти навчання у темах, пов’язаних з особистою безпекою активістів: зокрема, як захистити свої комп’ютери та сторінки у соцмережах та як поводити себе при спілкуванні з правоохоронцями. 

Учасниками курсу стали громадські радники. Це спільнота активістів, обізнаних у юридичній тематиці (самі вони обрали визначення “параюристи”), котрі допомагають постраждалим громадянам: вивчають їхні правові проблеми та направляють до відповідних служб або ж надають правову інформацію самостійно.

Загалом же курс “Активізм без пошкоджень та проваджень” організували Центр демократії та верховенства права разом із ІСАР Єднання та Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ).

Як тривало навчання? Для учасників провели 11 тренінгів, об’єднаних у 4 тематичні блоки: особиста безпека, цифрова безпека, верифікація кейсів (як відрізнити напади через професійну діяльність від побутових конфліктів) та взаємодія з правоохоронними органами. Усього 16,5 годин лекцій. Втім, активісти не лише слухали лекції: для них організатори підготували практичні вправи, а також провели 9 проміжних тестів, аби закріпити і перевірити знання. До речі, для курсу залучили шістьох тренерів.

Окрім тренінгів, в рамках курсу експерти розробили юридичний порадник “Алгоритми дій для представників громадянського суспільства при взаємодії із правоохоронними органами”.

Завантажити його ви можете за посиланням

Додамо, що надалі організатори на основі матеріалів тренінгів планують створити безкоштовний навчальний курс.

Серія онлайн-тренінгів проводилася завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).