Антитютюновий законопроект №4358 зупиняє агресивний маркетинг для залучення українців до лав курців, – народна депутатка Лада Булах

December 10, 2021

Антитютюновий законопроект №4358 має на меті зупинити агресивний маркетинг для залучення українців до лав курців. Про це повідомила депутатка Верховної Ради України, авторка законопроекту 4358 Лада Булах під час прес-конференції “Кого стосуватиметься Закон про заборону на використання електронних пристроїв для куріння в громадських місцях?”, організованої ЦЕДЕМ до Міжнародного дня прав людини.

“Майбутній закон, а поки законопроект №4358, комплексно змінює низку чинних законів для того, щоб наші громадяни, діти не мали толерантного хибного ставлення до куріння електронних сигарет та тютюнових виробів електронного нагрівання”, – повідомила Лада Булах. За її словами, найголовніші зміни, які містить у собі майбутній закон: вводиться заборона на електронні ароматизовані сигарети зі смаками; вводиться комбіновані медичні попередження на упаковках електронних сигарет, розміром 65% від усієї площини упаковки, які включатимуть письмовий слоган та фото; заборона використання електронних пристроїв для куріння у вільних місцях від куріння; заборона будь-якої реклами, будь-яке стимулювання продажу електронних сигарет.

На думку Гліба Колесова, юриста Центру демократії і верховенства права, керівника проєкту «Київ без тютюнового диму», ухвалення законопроекту №4358 означає прирівняння вживання будь-яких форм нікотину і тютюну у громадських місцях до заборони куріння. “Тобто на електронні сигарети і пристрої електронного нагрівання будуть розповсюджуватися такі самі заборони, як і на сигарети”.

Заступник генерального директора ГУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України” Владислав Збанацький додав, що у 2022 році передбачається створення платформи, яка дозволить українцям відстоювати своє право на бездимне середовище. За його словами, це буде платформа, яка дозволить оперативно подати скаргу до органів Національної поліції, до Держпродспоживслужби щодо порушення права на бездимне середовище, якщо заклад або будь-яка конкретна установа цього не дотримується. “Буде можливість відслідковувати прогрес розгляду цього звернення”, – сказав він.

Національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський зазначив, що законопроект №4358 відповідає Рамковій Конвенції ВООЗ щодо боротьби проти тютюну. «Україна наближається до виконання Рамковій Конвенції ВООЗ щодо боротьби проти тютюну і виконання захисту прав людини, в тому числі, і майбутнього покоління від початку куріння», – зазначив він.

Виконавчий директор ГО “Життя” Дмитро Купира повідомив точку зору громадськості щодо закидів, ніби заборона куріння електронних сигарет на законодавчому рівні порушує права курців. «90% громадян України бажають того, щоб в Україні у громадських та на робочих місцях, а також у тих місцях, де на сьогодні заборонено куріння сигарет, не було жодного диму та інших тютюнових викидів. Це найсвіжіші дані всеукраїнського дослідження Київського міжнародного інституту соціології за 2020 рік», – зазначив пан Купира.

Запис пресконференції: