Депутати спільно з активістами та поліцією наголосили на важливості підвищення штрафів за ігнорування ременів безпеки

June 20, 2018

20 червня відбувся брифінг, присвячений реєстрації у Верховній Раді законопроекту №8492 “Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)”, який   пропонує підвищити штраф за ігнорування ременів безпеки в автомобілі до 50 неоподаткованих мінімумів, що становить 850 гривень.

Першим підписантом законопроекту №8492 є Антон Геращенко, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Він підкреслив, що основним завданням законопроекту є не поповнення бюджету за рахунок штрафів, а збереження життя та здоров’я українських громадян: “Ми, нардепи і представники громадянського суспільства розробили законопроект, сутність якого звернути увагу суспільства, щоб люди почали користуватися ременями безпеки в автівках.  Ми пропонуємо підвищити розмір штрафу за ігнорування ременів безпеки з 51 грн до 850 грн. Це надасть можливість людям пам’ятати про те, що це є порушенням ПДР і піклуватися про власне життя”.

Представникам громадянсього суспільства, які ініціювали цей проект, подякував Іван Крулько, Голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Так, він зауважив: “Пристібатися має бути правилом: як ми не забуваємо завести авто перед початком руху. Швидке прийняття законопроекту дасть добру основу для того, щоб на українських дорогах було менше летальних випадків”.

Ігор Діденко, Голова підкомітету з питань безпеки автодорожнього руху Комітету Верховної Ради України з питань транспорту зауважив, що прийняття цього закону – важлива частина концепції “Безпека дорожнього руху”. “Парламентарі разом з виконавчою владою уже прийняли документи “Рекомендації парламентських слухань стосовно безпеки дорожнього руху”. Це стратегія, план заходів та державно програма. Консолідуючи  зусилля суспільства, уряду і парламентарів, ми зменшимо смертність на дорогах, яка зараз щодня сягає 10 чоловік,” – наголосив Ігор Діденко.

Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції підкреслив, що Патрульна поліція повністю підтримує законопроект: “Це не підвищення штрафів, це приведення відповідності  відповідальності до вчиненого правопорушення. Адже від даного правопорушення безпосередньо залежить життя людей. Пристебнутися ременем – дуже легко і нашим завданням є, щоб кожен, хто сів за кермо, перш за все пристебнувся”.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, ініціатор Кампанії “За безпечні дороги” подякував депутатам, які відгукнулися щодо підтримання законопроекту. Він закцентував мету ініціативи:  “Цей законопроект у першу чергу не про штрафи, а для того, щоб надіслати потужний сигнал українцям про те, що ремені безпеки – це важливо, оскільки багато хто вважає, що це необов’язково. Сам факт реєстрації законопроекту і увага журналістів  вже почнуть впливати на зміну поведінки людей”.

Нагадаємо, сьогодні штраф за ігнорування ременів безпеки становить лише 51 гривню. Мізерне покарання спонукає водіїв та пасажирів порушувати правила дорожнього руху та власної безпеки. Лише 15% українських водіїв користуються ременями безпеки. Це найнижчий показник у Європі. Підвищення штрафу покликане спонукати до зміни поведінки українців та формування у пасажирів і водіїв звички пристібатися в авто.

Законопроект зареєстрували у парламенті 25 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Ігор Діденко, Іван Крулько, Олександр Опанасенко, Ганна Гопко. Детальніше про законопроект та його обґрунтування за посиланням.

Законопроект ініціював Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги” з метою зниження рівня смертності на дорогах України