Чи існують безпечні тютюнові вироби?

August 1, 2023

Переклад статті Американського онкологічного товариства

Не існує безпечної форми тютюнових виробів. Відмова від куріння – найкращий спосіб захистити своє здоров’я.

На ринку існує багато форм тютюнових виробів, і люди часто думають, що деякі форми безпечні та не викликають проблем зі здоров’ям. Це неправда.

Такі тютюнові вироби, як-от електронні сигарети, кальяни, харчові продукти, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, і бездимний тютюн, містять деякі з тих самих хімічних речовин, що й звичайні горючі сигарети. 

Важливо знати, що навіть якщо електронні сигарети не містять тютюну, Управління з контролю якості харчових продуктів й лікарських засобів (FDA) класифікує їх як «тютюнові вироби».

Звичайні (горючі) сигарети

Звичайні сигарети, які називаються горючими, містять тютюн, додані хімікати, фільтр і паперову оболонку. Люди, які їх курять, піддаються впливу понад 7000 хімічних речовин, коли вдихають дим від сигарет. Люди навколо них також піддаються впливу тих самих хімічних речовин через пасивне куріння.

Паління сигарет є причиною майже всіх захворювань і смертей, пов’язаних з курінням, у Сполучених Штатах.

Легкі сигарети, самокрутки, натуральні або трав’яні вироби для куріння

Деякі люди вважають, що «легкі» сигарети та сигарети з низьким вмістом смол небезпечні для здоров’я. Але дослідження показали, що ризик серйозних наслідків для здоров’я не менший у легких сигаретах або сигаретах з низьким вмістом смол. Через це FDA заборонило використання термінів «легкий», «м’який» і «низький» у будь-яких продажах сигарет, якщо це спеціально не дозволено FDA — і поки що цього не було.

Саморобні сигарети не безпечніші за комерційні бренди. Насправді люди, які завжди курили самокрутки, мають вищий ризик розвитку раку гортані (голосової системи), стравоходу (ковтальної трубки), ротової порожнини та глотки (горла) порівняно з людьми, які курять сигарети, виготовлені машинним способом.

Деякі сигарети зараз продаються як «повністю натуральні». Вони продаються як такі, що ніби не містять хімічних речовин чи добавок, і згорнуті з фільтрами зі 100% бавовни. Немає жодних доказів, що вони здоровіші чи безпечніші за інші сигарети, і немає вагомих причин вважати, що вони такими є. Дим від усіх сигарет, натуральних чи інших, містить багато хімічних речовин, які можуть спричинити рак (канцерогени), і токсини, які утворюються від спалювання самого тютюну, включаючи смолу та чадний газ. Навіть трав’яні вироби без тютюну виділяють смолу, частинки та чадний газ і небезпечні для вашого здоров’я.

Ментолові сигарети

Ментолові сигарети не безпечніші за сигарети без ароматизаторів. Насправді вони можуть бути ще більш небезпечнішими.

Сигарети з ментолом, як правило, «легше» палити – доданий ментол створює відчуття холоду в горлі, коли дим вдихається. Він зменшує кашльовий рефлекс і усуває відчуття сухості в горлі, яке часто виникає у курців. Люди, які курять сигарети з ментолом, можуть глибше вдихати і довше утримувати дим. Це допомагає пояснити, чому у людей, які курять сигарети з ментолом і хворіють на рак легенів, рак часто локалізується в певних частинах легенів. Це також може бути причиною того, чому людям, які курять сигарети з ментолом, важче кинути палити.

Конкретні небезпеки сигарет з ментолом активно досліджуються, але вони принаймні такі ж небезпечні, як сигарети без ароматизаторів. Важливо відзначити, що тютюнова промисловість часто орієнтується на афроамериканців для продажу ментолових сигарет.

Великі та малі сигари

Багато людей вважають куріння сигар більш витонченим і менш небезпечним, ніж куріння сигарет. Однак одна велика сигара може містити стільки ж тютюну, скільки ціла пачка сигарет.

Більшість сигар виготовляється з одного типу витриманого, осушеного чи висушеного тютюну, який ферментується в багатоетапному процесі. Ферментація викликає хімічні та бактеріальні реакції, які змінюють тютюн. Саме це надає сигарам інший смак і запах, ніж сигарети. 

Сигари бувають різних розмірів:

  • Найменші, відомі як малі сигари, мають розмір приблизно як сигарети. Крім того, що вони коричневі і, можливо, трохи довші, вони схожі на сигарети. Вони мають такі смаки, як м’ята, шоколад або фрукти, і багато з них мають фільтри. Їх часто продають упаковками по 20 штук. Більшість людей курять ці малі сигари так само, як сигарети.
  • Сигари трохи більшого розміру називаються сигарилами, блантами або черрутами. Вони містять більше тютюну, ніж малі сигари, і також часто ароматизовані. Дослідження показують, що деякі люди курять їх більше як сигарети, ніж сигари, вдихаючи та викурюючи щодня. Вони виглядають як маленькі версії традиційних сигар, але їх можна купити в маленьких упаковках.
  • Справжні великі сигари можуть містити більше половини унції тютюну – стільки ж, скільки ціла пачка сигарет. На викурювання традиційної великої сигари може знадобитися від 1 до 2 годин.

Майже всі люди, які курять сигарети, вдихають сигарети “в затяжку”, але більшість людей, які курять сигари більшого розміру, цього не роблять. Це може бути тому, що сигарний дим дратує ніс, горло та дихальні шляхи. Нова тенденція серед сигарних компаній полягає у зміні процесу бродіння, щоб полегшити вдихання “в затяжку” сигарного диму. Фільтри на менших сигарах також допомагають людям вдихати.

У сигарах багато нікотину. Повнорозмірні сигари можуть містити стільки ж нікотину, скільки ціла пачка сигарет.

Сигарети містять у середньому близько 8 мг нікотину, але доставляють в організм лише 1-2 мг нікотину. Багато популярних марок більших сигар містять 100-200 мг, або часом і 444 мг нікотину.

Незалежно від розміру, сигари – це тютюн, і дим від них містить ті самі речовини, що викликають рак, як і сигаретний дим. 

Всі сигари небезпечні для здоров’я.

Люди, які курять звичайні сигари, мають у 4-10 разів більше шансів померти від раку порожнини рота, горла, гортані та стравоходу, ніж люди, які не курять сигари.

Викурювання більшої кількості сигар щодня або вдихання сигарного диму призводить до більшого впливу та вищих ризиків для здоров’я. Ризики для здоров’я, пов’язані з випадковим курінням сигар (менш ніж щодня), менш очевидні. Сигари, як і сигарети, виділяють пасивний дим, що також небезпечно.

Електронні сигарети (пристрої для вейпінгу)

Використання електронних сигарет часто називають вейпінгом або JUULінгом. JUUL – це дуже популярна марка електронних сигарет. Рідина в цих пристроях нагрівається та створює аерозоль із дрібних частинок (іноді їх називають «парами»), які вдихають користувачі. Хоча термін «пар» може здатися нешкідливим, це – не водяна пара. Натомість це аерозоль, який складається з пропіленгліколю та ароматизаторів, і він може бути шкідливим. Аерозоль електронних сигарет також може містити нікотин та інші речовини, які викликають залежність і можуть спричинити захворювання легенів, серця та рак.

Особливо важливо знати, що всі JUUL та більшість інших електронних сигарет містять нікотин, той самий наркотик, який викликає залежність, який міститься в звичайних сигаретах, сигарах, кальяні та інших тютюнових виробах.

Оскільки вони почали використовуватися зовсім недавно, мало відомо про можливу шкоду тривалого використання електронних сигарет. Дослідження на лабораторних тваринах задокументували пошкодження легенів і деякі хромосомні аномалії, які можуть сигналізувати про ризик раку. Оскільки ця галузь дуже швидко розвивається, поки що немає єдиної думки про шкоду вейпінгу. Потрібні додаткові дослідження протягом тривалого періоду часу, щоб знати, якими можуть бути довгострокові наслідки для здоров’я.

Були повідомлення про важкі захворювання легенів у деяких людей, які вживають вейп. Більшість (але не всі) з цих випадків були пов’язані з використанням неринкової продукції з канабісу, яка містить ацетатну олію вітаміну Е. Американське онкологічне товариство уважно стежить за новими дослідженнями про наслідки вживання електронних сигарет та інших нових тютюнових виробів. Читати більше “Що відомо про електронні сигарети?”.

Гвоздичні сигарети (кретекс)

Гвоздичні сигарети, так звані кретекс (KREE-текс), є тютюновим виробом з тими ж ризиками для здоров’я, що й сигарети. Кретекс імпортується з Індонезії. Вони містять тютюн, мелену гвоздику, гвоздичну олію та інші добавки.

Як і інші ароматизовані сигарети, кретекс вживає переважно молодь. Вони майже ідеальні за дизайном як «тренувальна сигарета» — дають дітям ще один спосіб спробувати тютюн і отримати залежність від нікотину. Помилкове уявлення про ці продукти як про чисті, натуральні та безпечніші за звичайні сигарети, здається, приваблює деяких молодих людей, які інакше не почали б палити. Але вони не безпечніші за сигарети, і дослідники перевіряють, чи може гвоздика навіть викликати додаткові проблеми.

Kreteks пов’язують із проблемами з легенями, такими як зниження рівня кисню, рідина в легенях і запалення. Люди, які регулярно курять кретекс, мають у 20 разів більший ризик порушення нормальної функції легенів (блокування дихальних шляхів або погане поглинання кисню) порівняно з людьми, які не палять.

Бідіс (ароматизовані сигарети)

Бідіс або «beedies» — це тонкі ароматизовані сигарети з Індії та інших країн Південно-Східної Азії. Вони скручуються вручну в необробленому листі тютюну, тенду або тембурі (рослини, що походять з Азії), і можуть бути зав’язані різнокольоровими нитками на кінцях. Вони, як правило, коштують дешевше, ніж звичайні сигарети, і від них людина, яка їх вживає, викликає швидкий кайф від високого рівня нікотину.

Незважаючи на те, що бідіс містить менше тютюну, ніж звичайні сигарети, вони забезпечують у 3-5 разів більше нікотину, ніж звичайні сигарети, а також інших шкідливих речовин, таких як смола та чадний газ. Вони нефільтровані. А оскільки вони тонші за звичайні сигарети, вони потребують приблизно в 3 рази більше затяжок на одну сигарету.

Деякі люди вважають, що вони безпечніші та натуральніші, ніж звичайні сигарети. Але бідіс, схоже, має такі ж ризики для здоров’я, як і звичайні сигарети, включаючи багато видів раку. Люди, які курять бідіс, мають набагато більший ризик серцевих нападів, емфіземи, хронічного бронхіту та раку, ніж ті, хто не курить бідіс.

Кальяни

Кальян також називають курінням наргіле (NAR-гіле). Вони зародилися в Азії та на Близькому Сході. Водяна трубка використовується для спалювання тютюну, змішаного з такими ароматизаторами, як мед, м’ята, солодка, патока або фрукти, а ароматизований дим вдихається через довгий шланг. Зазвичай тютюнову суміш, яка називається кальян, розігрівають за допомогою деревного вугілля. (Саме деревне вугілля виробляє чадний газ та інші токсини.)

Куріння кальяну стало популярним серед молодих людей у США як світська подія, яка дозволяє їм проводити час разом і спілкуватися, передаючи мундштук.

Нові форми куріння кальяну включають парові камені, змочені рідиною, які використовуються замість тютюну та ручок для кальяну, що живляться від батарейок. Обидва вони створюють пару, яку вдихають. Ручки для кальяну працюють так само, як електронні сигарети. Деякі продавці рекламують, що це більш чисті та здорові альтернативи звичайним кальянам, але це не доведено.

Кальяни продаються як безпечна альтернатива сигаретам. Це твердження неправдиве. Вода не фільтрує токсини. Насправді було показано, що дим кальяну містить такі токсини, як окис вуглецю, нікотин, смоли та важкі метали, у концентраціях, які є такими ж або навіть вищими, ніж у сигаретному димі – він несе в собі багато тих самих ризиків для здоров’я. Але оскільки вживання кальянів зазвичай рідше, ніж вживання сигарет, ймовірно, що загальний вплив токсичних інгредієнтів на людину менший.

Кілька типів раку, включаючи рак легенів, пов’язують з курінням кальяну. Це також впливає на серце, викликаючи ішемічну хворобу серця, прискорене серцебиття та високий кров’яний тиск. Пошкодження легенів, інтоксикація чадним газом, хронічний бронхіт, емфізема, проблеми із зубами та остеопороз також пов’язують із вживанням кальяну. Існує також ризик передачі інфекцій під час спільного вживання кальяну.

Кальяни також гасять пасивний дим як від тютюну, так і від палаючого деревного вугілля, яке використовується як джерело тепла.

Фото: Alamy Stock Photo /AP