Безпека дорожнього руху: експерти обговорили автофіксацію порушень і зміни в державній політиці

May 31, 2018

Впровадження автоматичної фіксації порушень та зміни в державній політиці у сфері безпеки руху, – такі теми обговорювались під час конференції “Безпека дорожнього руху в Україні”. Захід був організований Національною поліцією України та парламентським підкомітетом з питань безпеки автодорожнього руху за підтримки Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС). Модератором на конференції була координатор Кампанії “За безпечні дороги” Олеся Холопік.

Голова підкомітету з питань безпеки автодорожнього руху Верховної Ради України Ігор Діденко представив Державну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року. Основною метою Держпрограми є зниження смертності внаслідок ДТП щонайменше на 30% до 2020 року. Серед основних заходів, спрямованих на підвищення безпеки руху, заплановано: встановлення камер автофіксації порушень ПДР на автодорогах державного значення та мобільних приладів контролю швидкості в патрульних автомобілях; будівництво безпечної інфраструктури (кільцевих розв’язок, безпечних пішохідних переходів, бар’єрного огородження і т.д.); удосконалення системи і методики збору даних щодо ДТП; проведення соціальних кампаній щодо ризиків на дорогах. Загалом на заходи з безпеки дорожнього руху передбачено 5% дорожнього фонду. За три роки цей бюджет становитиме близько 9 млрд гривень.

Начальник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій розповів, що до кінця року повинна запрацювати система автофіксації порушень ПДР. Спочатку встановлять 200-300 камер на найбільш аварійних ділянках доріг, а до кінця 2020 року кількість камер має зрости до 3726. Кошти на запуск системи автофіксації та встановлення камер на автодорогах державного значення передбачені Державною програмою. У населених пунктах встановлювати камери будуть за рахунок місцевого бюджету.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький наголосив на необхідності прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху: “В цьому законопроекті передбачені важливі інструменти, які призведуть покращення ситуації у сфері безпеки дорожнього руху. Це, наприклад, посилення відповідальності за перевищення швидкості та за водіння особами, що взагалі не мають водійського посвідчення”.

Фото надані Консультативною місією ЄС в Україні