​​Безпека в дії! 2024: посилюємо спроможність громадянського суспільства протистояти безпековим викликам

May 29, 2024

З 22 по 24 травня 2024 року команда Центру демократії та верховенства права провела щорічний навчальний інтенсив “Безпека в дії! 2024” для представників та представниць організацій громадянського суспільства (ОГС). У триденному офлайн-інтенсиві взяли участь 22 організації.

Відзначимо, що це вже третій щорічний інтенсив, перший з яких був організований та відбувся у травні 2022 року.

Увесь цей час організатори та тренери вдосконалювали підходи та навчальні інструментів Школи, аби сформувати найякісніший порядок денний.

І досвід цих трьох років показує, що ОГС дедалі більше цікавляться темами безпеки, розуміють її важливість – а тому мають запит на пошук ресурсів для посилення своїх спроможностей. 

Навчальна програма цьогорічного інтенсиву була розроблена з урахуванням актуальних потреб організацій громадянського суспільства в умовах війни. Її головна мета – озброїти учасників дієвими інструментами для забезпечення фізичної, цифрової та правової безпеки їхніх організацій.

Заздалегідь, ще до інтенсиву, організатори зібрали та проаналізували відповіді ОГС-учасниць за допомогою створеного ЦЕДЕМ інструменту оцінки ризиків та загроз “Світлофору безпеки”.. Це допомогло максимально адаптувати програму під реальні запити аудиторії.

Під час інтенсиву учасники опрацювали теми:

  • важливості роботи з темами фізичної, правової та цифрової безпеки для життєдіяльності організацій;
  • оцінки та аналізу ризиків і загроз у сферах фізичної, правової та цифрової безпеки;
  • організації роботи з командою, партнерами, донорами та бенефіціарами відповідно до вимог законодавства та воєнного часу;
  • безпечне планування відряджень по Україні та за кордон;
  • індивідуальна цифрова безпека та цифрова безпека організацій;
  • протоколи дій у відносинах з правоохоронними органами, ДПС, Держпраці та суб’єктами первинного фінмоніторингу та інші теми.

Тренерками інтенсиву виступили досвідчені експертки з питань безпеки ОГС та активістів:

  • Марія Полоз, адвокатка, волонтерка, юристка ЦЕДЕМ – з питань правової безпеки
  • Аліна Елєвтєрова, експертка ГО “Інтерньюз-Україна” – з питань цифрової безпеки
  • Ганна Литвинова, громадська активістка, правозахисниця, юристка ГО “Інсайт” – з питань фізичної безпеки

Модерувала захід Олександра Мельник, менеджерка проєктів ЦЕДЕМ.

Три дні інтенсивного навчання, практичних вправ, обміну досвідом та живого спілкування з тренерками дали учасникам не лише нові навички, а і потужний заряд мотивації та наснаги. 

Учасники активно працювали в групах, виконуючи практичні вправи та завдання: від визначення вразливостей і ресурсів для контролю ризиків до розробки комплексних оцінок ризиків, вразливих місць та ресурсів своїх організацій. Тож вони не лише здобули нові знання, а й одразу застосували їх на практиці та обмінятися досвідом з колегами.

Учасники активно працювали в групах, виконуючи практичні вправи та завдання: від визначення вразливостей і ресурсів для контролю ризиків до розробки комплексних оцінок ризиків, вразливих місць та ресурсів своїх організацій. Тож вони не лише здобули нові знання, а й одразу застосували їх на практиці та обмінятися досвідом з колегами. Незважаючи на насичену програму, чудова локація заходу дозволила учасникам перевести дух, відновитися та повернутися до своїх організацій з новими силами та натхненням, а також з валізою перевірених інструментів та навичок для зміцнення безпекових спроможностей.

Цей захід проведено Центром демократії та верховенства права за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.