“Блекаут” на дорогах. Як залишатись помітним?

November 2, 2022

Вулиці без яскравих ліхтарів і сигналів світлофорів – нова реальність після російських атак на енергетичну інфраструктуру України. Темні вулиці ввечері не просто незручність, а велика небезпека для пішоходів та водіїв. За інформацією Національної поліції, з 10 по 23 жовтня кількість смертельних ДТП з пішоходами зросла на 25%. Як поводитися на дорозі, щоб уникнути аварій і нещасних випадків? Рекомендації зібрали експерти проєкту “За безпечні дороги” Центру демократії та верховенства права.

Поради для пішоходів

Найперша порада для пішоходів – бути якомога більш помітними у темряві. Тобто носити світлий верхній одяг, наприклад куртку чи штани.

За словами експертів, людина у чорному чи темно-синьому одязі практична непомітна на пішохідному переході. Такого пішохода водій зможе побачити приблизно за 18 метрів до нього. При цьому гальмівний шлях авто при швидкості 60 км/год становить 23 м, а при швидкості 80 км/год – 36 м. І це за умови сухої погоди. Якщо додати дощ чи туман, то відстань, яку авто проїде до зупинки, буде ще більшою.

Для тих, хто не має світлого одягу в гардеробі, експерти радять носити світловідбиваючі елементи, або флікери. Найкраще світло відбивають речі жовтого кольору. Це може бути браслет, стрічка на рюкзак, наліпка або спеціальний жилет. За даними Національної поліції, флікери зменшують ризик наїзду авто на пішохода в шість разів.

Носити світловідбивачі потрібно з обох боків на рівні зору водія. Краще розміщувати їх на рухливих частинах тіла: наприклад, передпліччях, зап’ястках, щиколотках і гомілках.

Дітям експерти радять носити світловідбивачі як на рівні корпусу і рук, так і голови. Адже вони меншого зросту, а отже, ще менш помітні на дорозі.

Крім того, варто подбати про видимість домашніх тварин. Для вигулу собак необхідно придбати світловідбиваючі шлейки, повідки або нашийники, що світяться.

Також, щоб бути більш помітними, можна увімкнути ліхтарик на телефоні. У жодному разі не можна переходити дорогу у невстановлених місцях або перебігати проїзну частину. Перед виходом на дорогу потрібно обов’язково впевнитись у безпеці.

Також не слід забувати про обережність на тротуарах. Часто там рухаються велосипедисти, які також можуть не помітити пішоходів. Тож тут також потрібно бути дуже уважними.

Поради для водіїв

В умовах “блекауту” водії повинні бути надзвичайно уважними та обережними під час руху. Особливо поблизу людних місць, дитячих майданчиків, шкіл, садочків, парків тощо. Адже навіть у світлу пору тут можуть несподівано з’явитися пішоходи на дорозі.

Швидкість руху у місті не повинна перевищувати дозволені 50 км/год, а поблизу пішохідних переходів 30 км/год. У такому разі водії встигнуть пригальмувати чи зробити маневр, якщо вони не помітили пішохода заздалегідь.

Підвищена увага має бути також на перехрестях. Адже без електрики світлофори не працюють, і на рівнозначних дорогах складно зрозуміти, хто повинен поступитися дорогою. Тож необхідно слідкувати за всіма учасниками руху.

Слід пам’ятати, що безпека на дорозі – це спільна відповідальність водіїв і пішоходів. І краще подбати про ризики наперед.

На фото – один з пішохідних переходів в Оболонському районі Києва.

Автор фото – Ігор Розкладай

Пресслужба Центру демократії та верховенства права